Monday 15 November 2010

Suu Kyi kehotti myanmarilaisia vaatimaan oikeuksiaan

Päivitetty: 14.11.2010 17:23
Reuters–HS–AFP–STT–DPA
Soe Than Win / AFP
Kannattajat hurrasivat Myanmarin oppositiojohtajalle Aung San Suu Kyille tämän saapuessa demokratialiikkeen päämajaan Yangonissa sunnuntaina.

YANGON. Myanmarin eli entisen Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi piti sunnuntaina ensimmäisen puheensa kannattajilleen seitsemään vuoteen. Suu Kyi kehotti paikalle saapuneita tuhansia ihmisiä tavoittelemaan demokratiaa ja vaatimaan oikeuksiaan.

"Demokratiassa kansa valvoo hallitusta. Minua kansa saa valvoa. Teidän on taisteltava oikeuden puolesta. Yksi nainen ei saa aikaan demokratiaa", Suu Kyi sanoi sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Kansallisen demokratialiiton päämajan edessä.

Suu Kyi korosti myös sitä, että sananvapaus on demokratian perusta.

Kuluneista 20 vuodesta noin 15 kotiarestissa viettänyt Suu Kyi kuitenkin totesi, ettei hän ole täysin ajan tasalla, mitä kansan tahtoon tulee.

"Kertokaa, mitä haluatte. Haluan tietää, minkälaisia muutoksia kansan ajatuksissa on viimeisen vuoden aikana tapahtunut", Suu Kyi pyysi kannattajiltaan.

Suu Kyi kertoi myös, ettei kantanut kaunaa sotilasjunttaa kohtaan kotiarestin takia, sillä häntä oli kohdeltu hyvin. Hän toivoi, että hallitus kohtelisi myös kansaa hyvin.

Suu Kyi väläytti myös mahdollisuutta, että hän saattaisi olla valmis neuvottelemaan länsimaiden kanssa Myanmaria vastaan asetettujen pakotteiden purkamiseksi.

Aiemmin Suu Kyi on kannattanut pakotteita.

"Jos kansa todella haluaa purkaa pakotteet, harkitsen asiaa. Burma tarvitsee apua, ja pyydämme sitä kaikilta niin lännestä kuin idästäkin. Kaikki alkaa keskustelusta", Suu Kyi sanoi toimittajille puheen jälkeen.

Kommenttina väkijoukon suosionosoituksille Suu Kyi näytti välillä paperia, jossa hän kertoi "rakastavansa kansaa".

Seitsemän vuoden aika eristyksissä sai hänet ihmettelemään teknologian edistysaskelia ja etenkin kännyköiden leviämistä.

Suu Kyin Kansallisella demokratialiitolla ei ole mitään virallista roolia Myanmarissa, sillä puolue on julistettu laittomaksi. Viikonlopun aikana kävi selväksi, että myös muut demokratiamieliset puolueet asettavat toivonsa samaan "Ladyyn".

"Hän kuuluu koko kansalle", NLD:stä irtautuneen puolueen johtaja Khin Maung Swe sanoi.

Vastauksena Suu Kyi sanoi olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien demokraattisten voimien kanssa.

Eri puolilla pääkaupunkia Rangoonia juhlittiin viikonloppuna kotiarestin päättymistä.

"Pidän häntä äitinäni. Toivon, että hän johtaa maan rauhanomaisesti valoisampaan tulevaisuuteen", sanoi 33-vuotias sähkömies Ko Aye Cho.

Aung San Suu Kyi vapautettiin lauantaina hänen oltuaan käytännössä seitsemän vuotta yhtäjaksoisesti Myanmaria hallitsevan sotilasjuntan pakottamana kotiarestissa.

Myanmarissa järjestettiin vain viikko sitten vaalit, joita ihmisoikeusjärjestöt ja monet länsimaat ovat yleisesti pitäneet pelkkänä näytöksenä.

Viralliset tiedotusvälineet kommentoivat kotiarestin päättymistä sanomalla, että Suu Kyi armahdettiin hyvän käytöksen vuoksi.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.