Saturday 13 November 2010

Aung San Suu Kyi pääsi viimein vapaaksi

julkaistu tänään klo 13:07, päivitetty tänään klo 19:24
http://www.yle.fi/
Aung San Suu Kyi puhui lyhyesti kannattajilleen kotinsa edustalla vapauttamisensa jälkeen.

Myanmarin eli entisen Burman oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin kotiaresti on päättynyt. Myanmarin hallitus vapautti Suu Kyin 18 kuukauden arestista lauantaina. Suu Kyi on ollut kotiarestissa yhteensä 15 vuotta 21 viime vuoden aikana.

Hymyilevä Suu Kyi, 65, puhui lyhyesti kannattajilleen kotinsa edustalla vapauttamisensa jälkeen. Sadat ihmiset ovat odottaneet vapautusta hänen asuntonsa edustalla perjantaista lähtien.

- Meidän on työskenteltävä yhdessä päämäärämme saavuttamiseksi, sanoi oppositiojohtaja hurraavalle väkijoukolle. Hän pyysi myös ihmisiä tulemaan sunnuntaina puolueensa päämajalle kuuntelemaan puhettaan.

Puheensa jälkeen Suu Kyi palasi sisään asuntoonsa. Uutistoimisto Reutersin mukaan hän valmistautuu pitämään kokousta NLD-puolueensa edustajien kanssa.

Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991. Viimeisen arestituomion oli määrä päättyä viime vuonna, mutta prosessia lykkäsi hänen kotiinsa tunkeutunut yhdysvaltalainen aktivisti.

Suu Kyin vapauttaminen on tulkittu ulkomailla liki 50 vuotta vallassa olleen sotilasjuntan yritykseksi saada tunnustusta maan poliittiselle kehitykselle. Myanmarissa järjestettiin viikko sitten vaalit, joiden tulosta pidetään yleisesti juntan junailemana.

Myanmarin valtiollinen televisio kertoi lauantaina, että Suu Kyin vapauttaminen on seurausta hyvästä käytöksestä kotiarestin aikana.

Suu Kyin asianajaja on varoittanut aiemmin, ettei hänen päämiehensä välttämättä tulisi hyväksymään sellaista ehdollista vapauttamista, joka sulkisi pois poliittisen toiminnan. Nimettömänä pysyttelevä sotilashallituksen edustaja sanoi lauantaina uutistoimisto AFP:lle, että Suu Kyi olisi vapautettu ilman ehtoja. Tietoa ei ole kuitenkaan vahvistettu virallisesti.

Uutisesta iloitaan myös ulkomailla

Aung San Suu Kyin vapautuminen kirvoitti tuoreeltaan lukuisia kommentteja ulkomailta. Niissä iloittiin demokratiajohtajan vapauttamisesta mutta vaadittiin samalla myös muiden poliittisten vankien vapauttamista.

Ensimmäisten kommentoijien joukossa oli Britannian pääministeri David Cameron, jonka mukaan vapautuksen olisi pitänyt tapahtua jo kauan sitten. Cameron kuvasi Suu Kyitä innoittajaksi kaikille, jotka uskovat sananvapauteen, demokratiaan ja ihmisoikeuksiin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Suu Kyita sankarikseen ja vaati sotilasjunttaa vapauttamaan kaikki poliittiset vangit.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy puolestaan varoitti Myanmarin sotilasjunttaa rajoittamasta millään tavalla Suu Kyin liikkeitä tai ilmaisunvapautta. Vaatimukseen yhtyi EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso, joka patisti Myanmaria sallimaan Suu Kyille täydet poliittiset oikeudet ja vapauttamaan myös kaikki muut poliittiset vangit.

- Se on ainoa tapa varmistaa, että marraskuun 7. päivän vaalit ovat alku todelliselle demokratiakehitykselle, Barroso sanoi.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti sotilasjunttaa päästämään kaikki poliittiset vangit vapaaksi. Aung San Suu Kyita Ban ylisti inspiraatioksi muulle maailmalle ja moitti sitä, ettei tätä päästetty osallistumaan vaaleihin.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay taas näki Suu Kyin vapauttamisen positiivisena merkkinä siitä, että Myanmarin viranomaiset ovat halukkaita etenemään kohti demokratiaa ja kansallista sovinnontekoa. Suu Kyillä on voi olla tärkeä asema tässä kehityksessä, Pillay sanoi.

Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin pääsihteeri Surin Pitsuswan sanoi olevansa erittäin helpottunut ja toivovansa, ettei Suu Kyitä enää pidätetä uudelleen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tervehti uutista vapauttamisesta ilolla mutta totesi, että Myanmarissa on edelleen yli 2 200 poliittista vankia. Amnestyn mukaan Suu Kyita ei olisi alun perinkään pitänyt pidättää eikä hänen vapauttamistaan voida siten pitää myönnytyksenä sotilasjuntalta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch puolestaan pitää vapauttamista juntan kyynisenä juonena, jolla se yrittää vaimentaa vaalien nostamaa kritiikkiä.

Myanmarin sotilashallintoa tukeva Kiina ei ole toistaiseksi kommentoinut virallisesti Suu Kyin vapauttamista. Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan tekstissä Suu Kyitä kuvattiin kuitenkin lauantaina "merkittäväksi poliittiseksi hahmoksi".

Reuters, AP, AFP

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.