Saturday 13 November 2010

Myanmaria vaaditaan vapauttamaan lisää poliittisia vankeja

Päivitetty: 13.11.2010 17:46
STT–Reuters–AFP

Valokuvaajat ja kannattajat tungeksivat kuullakseen Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin ensimmäiset sanat vapautumisen jälkeen.

Maailman johtajat kiittelivät lauantaina Myanmarin eli entisen Burman oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin vapautumista kotiarestista, vaikka totesivatkin sen tapahtuneen turhan myöhään. Samalla Myanmarin sotilasjunttaa vaadittiin vapauttamaan myös muut poliittiset vangit.

Nimettömänä pysytellyt sotilashallinnon edustaja vakuutti uutistoimisto AFP:lle, että Suu Kyi on nyt "täysin vapaa" eikä mitään ehtoja ole asetettu hänen liikkumiselleen tai toiminnalleen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Suu Kyin jatkaneen urheasti taistelua demokratian ja muutoksen puolesta, vaikka sotilasjuntta on tehnyt kaikkensa hänen hiljentämisekseen.

"Hän on minun sankarini ja inspiraation lähde kaikille, jotka pyrkivät edistämään ihmisoikeuksia Myanmarissa ja maailmalla", Obama suitsutti.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vaati, ettei Suu Kyin toiminnalle aseteta uusia rajoituksia. Samoilla linjoilla oli presidentti Nicolas Sarkozy, jonka mukaan Ranska pitää tiukasti silmällä oppositiojohtajan elinoloja.

Suu Kyi ilmaantui vapauttamisensa jälkeen kotinsa edustalle puhumaan tuhansille hurraaville kannattajilleen.

"On aika olla hiljaa ja aika puhua. Ihmisten täytyy toimia sopusoinnussa. Vain silloin voimme saavuttaa tavoitteemme", rauhannobelisti sanoi.

Tämän jälkeen hän vetäytyi takaisin sisälle ensimmäiseen tapaamiseen NLD-puolueensa kanssa seitsemään vuoteen.

Myanmarissa arvioidaan olevan yli 2 100 poliittista vankia. Ihmisoikeusjärjestöt ja useiden maiden johtajat vaativat näiden vapauttamista.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kehotti Myanmaria vapauttamaan ehdoitta kaikki, jotka on vangittu poliittisten mielipiteiden vuoksi. Myös Obama sanoi, ettei yhden vangin vapauttaminen riitä.

Amnesty International iloitsi vapauttamisesta mutta sanoi, että se vain lopetti laittoman rangaistuksen eikä sitä voi pitää viranomaisten hyvänä tekona.

Human Rights Watch -järjestö kutsui vapauttamista juoneksi, jolla sotilashallitus pyrkii kääntämään huomion pois äskettäin pidetyistä laittomista vaaleista.

Sotilasjuntta on pitänyt Suu Kyitä kotiarestissa ja vangittuna yhteensä viisitoista vuotta. Nyt päättynyt aresti ehti kestää seitsemän vuotta.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Myanmaria+vaaditaan+vapauttamaan+lis%C3%A4%C3%A4+poliittisia+vankeja/1135261613291

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.