Friday 5 November 2010

Myanmarin oppositio syyttää sotilasjunttaa vaalipetoksesta

Myanmarissa valmistaudutaan sunnuntaisiin parlamenttivaaleihin, joiden tulos on opposition ja ulkomaisten asiantuntijoiden mukaan räätälöity jo etukäteen. Maata hallitseva sotilasjuntta käyttää keulakuvanaan kahta puoluetta, joiden uskotaan vievän lähes kaikki parlamenttipaikat.

Myanmarin eli entisen Burman kaksi tärkeintä oppositiopuoluetta syyttivät perjantaina sotilasjuntan suurinta tukipuoluetta huijauksesta ja äänestäjien uhkailusta.

Demokraattinen puolue ja Kansallinen demokratiavoima (NDF) syyttivät juntan keulakuvana pidettyä USDP-puoluetta siitä, että se on kerännyt laittomasti ennakkoääniä uhkailemalla ja lahjomalla äänestäjiä.

Opposition mukaan esimerkiksi Dawein kaupungissa viranomaiset ovat yrittäneet painostamalla saada 40 000 äänioikeutetun kaupungista 20 000 juntalle suosiollista ennakkoääntä.

Vaalit vain julkisivun kiillotusta

Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan Myanmarin ensimmäiset vaalit 20 vuoteen ovat huijaus, jonka avulla sotilasjuntta aikoo jatkaa vallassa siviilijulkisivun takana.

Neljännes uuden parlamentin paikoista on jo valmiiksi varattu armeijalle. Juntan tärkein tukipuolue USDP on ainoana puolueena asettanut ehdokkaat kaikissa kansallisissa vaalipiireissä ja alueellisten parlamenttien vaalipiireissä.

Myanmarin tunnetuin oppositiojohtaja, Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi on pidetty kotiarestissa lähes jatkuvasti vuoden 1990 jälkeen, jolloin hänen puolueensa voitti vaalit. Sotilasjuntta ei kuitenkaan hyväksynyt vaalitulosta, ja tällä kertaa Suu Kyin puolue boikotoi vaaleja.

Suu Kyin lisäksi Myanmarissa arvioidaan olevan noin 2200 poliittista vankia.

Sotilasjuntta on luvannut luovuttaa vallan siviileille vaalien jälkeen. Demokraattisen julkisivun uskotaan houkuttelevan maahan lisää ulkomaisia investointeja.

Maahan ei ole päästetty ulkomaisia toimittajia eikä vaalitarkkailijoita.

AFP, Reuters, YLE Uutiset

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.