Saturday 13 November 2010

Amnesty: Myanmarin on vapautettava kaikki mielipidevangit

Ihmisoikeuspuolustajat, tiedotteet
13.11.2010

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International iloitsee tänään Daw Aung San Suu Kyin vapautumisesta, mutta vaatii Myanmarin (ent. Burma) hallitusta vapauttamaan välittömästi maan kaikki yli 2200 mielipide- ja poliittista vankia.

Daw Aung San Suu Kyi on Myanmarin tunnetuin mielipidevanki. 21 viime vuoden aikana hän on viettänyt yli 15 vuotta kotiarestissa. Hän oli yksi noin 2200 poliittisesta vangista ja mielipidevangista, joita pidetään kärsimystä aiheuttavissa olosuhteissa vain, koska he ovat käyttäneet oikeuttaan rauhanomaiseen mielenilmaisuun.

"Daw Aung San Suu Kyin vapautus on ilman muuta iloinen uutinen, vaikka se vain lopettaakin epäoikeudenmukaisen rangaistuksen, jota on pidennetty laittomasti. Kyseessä ei missään nimessä ole viranomaisten myönnytys", Amnesty Internationalin kansainvälinen pääsihteeri Salil Shetty sanoo.

"On tärkeää muistaa, että viranomaisten ei alkujaankaan olisi pitänyt vangita Daw Aung San Suu Kyita tai Myanmarin monia muita mielipidevankeja ja sulkea heitä poliittisen toiminnan ulkopuolelle."

Nobelin rauhanpalkinnon saaja on ollut vangittuna tai kotiarestissa 30.5.2003 alkaen, jolloin hallituksen tukemat rikolliset hyökkäsivät hänen saattueensa kimppuun Depayinissa. Hyökkäyksen seurauksena kuoli tuntematon määrä ihmisiä ja kymmeniä haavoittui. Nyt päättynyt kotiaresti oli kolmas, aiemmin häntä on pidetty kotiarestissa vuosina 1989-1995 ja 2000-2002.

"Viranomaisten on nyt taattava Daw Aung San Suu Kyin turvallisuus", Salil Shetty sanoo. "Myanmarin hallituksen on korkea aika vapauttaa maan kaikki mielipide- ja poliittiset vangit. Kansainvälisen yhteisön - kuten Kiinan, Intian, ASEANin ja YK:n - on yhdessä estettävä Myanmaria väärinkäyttämästä oikeusjärjestelmäänsä rauhanomaisesti mielipiteensä ilmaisevien ihmisten rankaisemiseen."

Myanmarissa on yhä yli 2 200 poliittista vankia. Maata hallitseva sotilasjuntta käyttää hyväkseen epätäsmällisiä lakeja, joiden perusteella rauhanomainen poliittinen toisinajattelu voidaan tuomita rikokseksi. Vankeja pidetään surkeissa oloissa, puutteita on sekä ruuassa että sanitaatiossa. Monilla vangeilla on terveysongelmia, joihin he eivät saa asianmukaista hoitoa. Useita vankeja on kidutettu pidätyksen ja kuulustelujen yhteydessä . Amnesty uskoo, että suuri enemmistö vangeista on mielipidevankeja, joita rankaistaan vain siksi, että he ovat käyttäneet vapauttaan mielipiteen ilmaisuun ja kokoontumiseen.

Monet tällä hetkellä vangittuina olevista ihmisistä osallistuivat vuoden 2007 "sahramivallankumoukseen" (Saffron Revolution), joka sai alkunsa öljyn ja kulutushyödykkeiden äkillisestä hinnannoususta. Kolmen viime vuoden aikana satoja poliittisia vankeja on siirretty syrjäisiin vankiloihin, mikä rajoittaa heitä pitämästä yhteyttä sukulaisiin ja juristeihin sekä saamasta terveydenhuoltoa. Ilmoituksia kidutuksesta ja muusta epäinhimillisestä kohtelusta tulee jatkuvasti.Punaisen ristin kansainvälistä komiteaa ei ole päästetty Myanmarin vankiloihin joulukuun 2005 jälkeen.

Lisätiedot:

Frank Johansson

Toiminnanjohtaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. 050 367 6311



Anu-Elina Autio
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 1532

Taustatietoa:
Daw Aung San Suu Kyin vankeustuomion piti päättyä vuonna 2009, mutta vain kaksi viikkoa sitä ennen hänet pidätettiin uudelleen ja syytettiin kotiarestin ehtojen rikkomisesta. 11.8.2009 hänet tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen oikeudenkäynnissä, jonka kansainvälinen yhteisö on tuominnut laajalti. Myöhemmin tuomio lievennettiin 18 kuukauden kotiarestiksi.

Daw Aung San Suu Kyi vapautetaan vain kuusi päivää sen jälkeen, kun Myanmarissa järjestettiin ensimmäiset parlamenttivaalit 20 vuoteen. Vuoden 1990 vaaleissa Daw Aung San Suu Kyin johtama Kansallinen demokratialiike sai enemmistön parlamentin paikoista, mutta maata jo vuosikymmeniä hallinnut Myanmarin sotilasjuntta esti liikettä nousemasta valtaan.

Amnesty International vaatii Myanmarin kaikkien mielipidevankien vapauttamista. Heihin lukeutuvat muun muassa seuraavat henkilöt:

Opiskelijaliikkeen johtaja ja demokratia-aktivisti Min Ko Naing, 47, joka sai 65 vuoden vankeusrangaistuksen osallistumisestaan vuoden 2007 mielenosoituksiin.

All Burma Monks Alliance (ABMA) -yhteenliittymän U Gambira, joka sai 63 vuoden vankeusrangaistuksen osallistumisestaan vuoden 2007 munkkien johtamiin mielenosoituksiin.

67-vuotias U Khun Htun Oo, Shan Nationalities League for Democracy (SNLD) -järjestön johtaja, joka ei hyväksynyt hallituksen suunnitelmia uudeksi perustuslaiksi ja joka tuomittiin siksi 93 vuoden vankeuteen. Hän sairastaa diabetesta ja kärsii korkeasta verenpaineesta.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.