Sunday 7 November 2010

Myanmar äänesti sotilasjuntan tiukassa kontrollissa

Myanmarin vaalihuoneet ovat sulkeutuneet ensimmäisissä parlamenttivaaleissa 20 vuoteen. Silminnäkijöiden mukaan äänestysinto on jäänyt hyvin alhaiseksi. Valtaapitävän sotilasjuntan uskotaankin järjestäneen vaalivoiton sitä tukevalle puolueelle.

Äänestysinto näyttää jäävän alhaiseksi sotilasjuntan hallitsemassa Myanmarissa. Monet myanmarilaiset ovat jättäneet äänestämästä, koska hyvin harvat uskovat vaalien muuttavan suljettua maata.

Silminnäkijöiden mukaan useat ihmiset lähtivätkin sunnuntaina temppeleihin vaalihuoneiden sijaan. Edes suurimmissa kaupungeissa äänestyspisteillä ei ole havaittu ruuhkaa.

- Me nukahdamme kohta, tylsistynyt vaalivirkailija kertoi Yangonin kaupungissa.

Myös Myanmarin sotilasjuntta pysyi hiljaa vaalipäivän sujumisesta. Edes tunteja vaalihuoneiden sulkeutumisen jälkeen valtion radio- ja televisiokanavat eivät maininneet sanallakaan päivän vaaleja.

Tiedonkulkua häiritsivät sunnuntaina myös sähkökatkot ja internetin hidas toiminta. Sotilasjuntan uskotaankin katkovan internetin toimintaa estääkseen tiedon leviämisen vaalipäivänä.

Oppositio ja länsimaat kritisoivat vaaleja

Sekä Myanmarin oppositio että ulkomaiset tarkkailijat ovat arvostelleet vaaleja voimakkaasti.

Useita opposition edustajia on estetty osallistumasta vaaleihin. Muun muassa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi pysyi sunnuntaina kotiarestissa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan vaalit olivat kaikkea muuta kuin vapaat ja reilut. Myös Britannian ulkoministeri tuomitsi vaalit jyrkästi.

- Tämä tarkoittaa julman hallinnon palaamista jälleen valtaan, ulkoministeri William Hague sanoi.

Myanmarin eli entisen Burman sotilasjuntta on ollut vallassa 48 vuotta. Se on luvannut luovuttaa vallan siviileille vaalien jälkeen.

Parlamentin paikoista kuitenkin neljäsosa on varattu armeijan edustajille. Lisäksi sotilasjuntan uskotaan järjestäneen jo etukäteen suuren vaalivoiton sitä tukevalle USDP-puolueelle.

Edellisissä vaaleissa vuonna 1990 oppositio oli selvä voittaja, mutta sotilasjuntta mitätöi vaalituloksen.

AP, AFP, Reuters

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.