Sunday 28 June 2009

Suomalaisauttaja tietää, että työsarkaa riittää

Myrskytuhoja on edelleen paljon varsinkin suistoalueen syrjäisimmissä kylissä.
Näin kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Marja-Leena Oraby, joka on työskennellyt Myanmarissa (entisessä Burmassa) hirmumyrskyn jälkeen erilaisissa avustustehtävissä.
Oraby palasi kaksi viikkoa sitten suistoalueelta, missä hän toimitti avustustarvikkeita muun muassa Bogalen alueen kyliin. Tuntien venematkan päässä pääkaupungista Yangonista sijaitsevissa kylissä on Orabyn mukaan vielä paljon hävitystä.
"Myrsky oli tuhonnut kodit. Ihmiset rakensivat majoja, ja heille annettiin työkalupakkauksia ja muoveja, joilla voi laittaa kattoja kuntoon."
Tavara-avun lisäksi Punainen Risti on ryhtynyt tarjoamaan myrskyuhreille henkistä apua. Monet ovat traumatisoituneet katastrofissa, ja psykologisen avun tarve on Orabyn mukaan "aikamoinen".
"Eräässä kylässä ihmiset sanoivat, ettei heillä ole mitään toivoa. Ihmiset olivat menettäneet perheensä ja omaisuutensa. He eivät tienneet, mistä aloittaa elämää."
Järjestö kouluttaa vapaaehtoistyöntekijöitä, munkkeja, nunnia ja opettajia antamaan ihmisille psykologista apua.
Vaikka uhreille on saatu jo toimitettua ruokaa, vaatteita ja rakennusmateriaaleja, työsarkaa riittää Orabyn mukaan vielä paljon.
"Tärkeintä olisi saada kaikille katto pään päälle sekä korjata terveysasemat ja sairaalat. Myös monet koulut tarvitsevat vielä korjausapua."
Oraby käy vielä lyhyellä työmatkalla suistossa, minkä jälkeen hän palaa Suomeen. Hänen päätehtävänsä Myanmarissa on kouluttaa vapaaehtoisia viemään terveystietoa tuhoalueille.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.