Monday 29 June 2009

Aung San Suu Kyi kiisti oikeudessa rikkoneensa kotiarestia

YANGON. Myanmarin (entisen Burman) oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi todisti tiistaina oikeudessa, ettei hän rikkonut kotiarestinsa sääntöjä, kuten maata johtava sotilasjuntta väittää.

Juntta syyttää Suu Kyita siitä, ettei tämä ajanut asunnolleen uinutta amerikkalaismiestä heti matkoihinsa. Oppositiojohtajaa voi uhata sen vuoksi jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Suu Kyi kertoi oikeudessa, että hän oli antanut toukokuun alussa yllätysvierailulle tulleen John Yettawin jäädä ”hetkeksi”, sillä tämä oli ollut liian sairas uidakseen heti takaisin. Mies oli valittanut saaneensa kramppeja jalkoihinsa.

Suu Kyi myönsi, ettei hän ilmoittanut tapahtuneesta viranomaisille. Tätä hän oli perustellut asianajajilleen aiemmin sillä, ettei halunnut ongelmia Yettawille tai talonsa henkilökunnalle.


Tiistain oikeudenkäynti oli siinä mielessä harvinainen, että Suu Kyin puolituntista kuulustelua pääsi seuraamaan ulkomaisia diplomaatteja ja journalisteja, muun muassa yksi uutistoimisto AP:n toimittaja.


Hänen mukaansa Suu Kyi näytti heikolta ja kalpealta, mutta jaksoi kuitenkin hymyillä ajoittain.
”Kiitos huolestanne ja tuestanne. On aina hyvä nähdä ihmisiä ulkopuolisesta maailmasta”, hän sanoi oikeudenkäyntiä seuranneille ennen kuin neljä poliisia saattoi hänet ulos oikeussalista.


Sotilasjuntan mukaan Suu Kyin tähän päivään saakka kestänyt kotiaresti kumottiin tiistaina.
Syytteiden vuoksi hän on kuitenkin vangittuna.


Oikeudenkäyntiä on arvosteltu raskaasti, ja monien mielestä syytteiden tarkoitus on yksinkertaisesti saada oppositiojohtaja telkien taakse ensi vuodeksi suunniteltujen vaalien ajaksi. Esimerkiksi EU ja Barack Obaman hallinto harkitsevat sanktioita junttaa vastaan Suu Kyin tilanteen vuoksi.


Tapauksen käsittely jatkuu keskiviikkona.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.