Sunday 28 June 2009

Ihmisen puhetta sulkeutuneesta Burmasta

Sarjakuva-albumi Merkintöjä Burmasta on nimensä mukainen kirja, arvioi toimittaja Heikki Jokinen. Guy Delisle (s. 1966) kuvaa vuottaan Burmassa muutaman sivun tarinoina. Havainnot liittyvät koti-isän arkeen, työhön, ihmisiin, tapoihin ja diktatuurin arkisiin vaikutuksiin.
Päiväkirjamainen kerronta korostaa omia kokemuksia. Delisle esiintyy itse kuvissa tarinan 263 sivusta kaikilla paitsi neljällä. Pitkiä selittäviä jaksoja ei kirjassa ole, mutta maan pelokas tunnelma ja sulkeutuneisuus tulevat lukijalle selväksi.
Graafisesti kerronta on sulavaa ja pelkistettyä, kuvien taustatkin puuttuvat usein. Delislen työ animaattorina on selvästi hionut kerronnan keinoja. Hän keskittyy siihen mitä haluaa kertoa, olkoon se ihminen tai paloauto.
Yleinen ja yksityinen limittyvät kirjassa hienosti tarinan sisällössä ja sen kerronnan tavassa. Delisle on ihminen, joka puhuu toiselle ihmiselle.
Guy Delislen haastattelu torstain Helsingin Sanomissa. Delisle vierailee tällä viikolla Helsingin sarjakuvafestivaalilla

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.