Monday 29 June 2009

Myanmarin sotilasjuntta siivoaa oppositiota tyrmään


Myanmarin sotilasjuntta antoi tiistaina uuden näytön entistä tylymmistä otteistaan, kun se ilman puolustusasianajajia käydyissä, suljetuissa oikeudenkäynneissä telkesi toisinajattelijoita vuosikymmeniksi vankeuteen.

Viime syksynä puhjenneisiin juntan vastaisiin mielenosoituksiin osallistuneille aktivisteille luettiin kovat tuomiot: 11 heistä sai 65 vuoden tuomiot, kolmelle muulle annettiin muutaman kymmenen vuoden rangaistukset. Juntan arvostelu ja niin sanotut huonot uutiset ovat Myanmarissa ankarasti kiellettyjä.

Pahamaineiseen Inseinin vankilaan passitettiin muun muassa Nilar Thein ja hänen aviomiehensä Kyaw Min Yu. Rauhanomaisesta poliittisesta aktiivisuudesta tunnettu pariskunta sai vauvan vain muutama kuukausi ennen levottomuuksien puhkeamista.

Vauva joutui isovanhemmille, kun Nilar Thein lähti viranomaisia pakoon. Hän piileskeli ympäri Myanmaria vuoden ennen kuin hänet pari viikkoa sitten pidätettiin. Aviomies pidätettiin jo viime syksynä.

Suosittua blogia pitänyt Nay Myo Kyaw tuomittiin yli 20 vuoden vankeuteen. Juntan raivostuttaneen blogin teemoja olivat arjen hankaluudet, kuten sähkön puute ja ruoan hinnan kallistuminen.

Myanmarin johto on pidättänyt tänä vuonna satoja toisinajattelijoita ja parikymmentä odottaa vielä tuomioitaan. Yksi heistä on demokratia-aktivisti Min Ko Naing, jota uhkaa 159 vuoden vankeustuomio.

"Juntan tavoitteena on nyt murskata oppositio täydellisesti", sanoo Lontoossa toimivan Burma Campaign -ihmisoikeusjärjestön johtaja Mark Farmaner puhelinhaastattelussa.

Poliittisten vankien määrä on vuoden aikana kaksinkertaistunut pariintuhanteen ja juntta lähettää telkien taakse kaikki, joilla on vähänkin organisaatio- tai viestintätaitoa

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.