Tuesday 21 July 2009

Vuosisadan pisin auringonpimennys ylittää Aasian ensi yönä

Kuva:KNM
Miljoonat aasialaiset todistavat ensi yönä 2000-luvun pisintä täydellistä auringonpimennystä. Pimennys etenee Intiasta itäänpäin useiden Aasian maiden yli kohti Tyyntämerta.

Pimennys alkaa keskiviikkona aamunsarastuksen jälkeen Intian Khambatinlahdelta Mumbain pohjoispuolelta. Pimennys liikkuu itään Intian, Nepalin, Burma(Myanmarin), Bhutanin ja Kiinan yli. Viimeisen kerran pimennyksen voi nähdä Kiribatiin kuuluvalta Nikumaroron saarelta eteläisellä Tyynellämerellä.

Suuria alueita Kiinasta ja Intiasta pimenee täysin muutamaksi minuutiksi. Täydellisen pimennyksen arvioidaan kestävän 6 minuuttia 39 sekuntia. Edellinen täydellinen pimennys nähtiin elokuussa 2008, ja se kesti kaksi minuuttia 27 sekuntia.

Tarkka pimennyksen alkamisaika on keskiviikkoaamuna kello 3.53 Suomen aikaa. Suomesta pimennystä ei voi nähdä.

Pimennys houkuttelee katsojia

Tuhannet harrastelijat ja tiedemiehet ovat matkustaneet pimennystä edeltävinä päivinä Aasiaan paikkoihin, josta täydellisen pimennyksen voi nähdä. Matkatoimistot ovat järjestäneet erityisiä auringonpimennysmatkoja.

Auringonpimennys on herättänyt myös pelkoja.

Myanmarilainen astrologi ennustaa purkauksen aiheuttavan sotia ja luonnonkatastrofeja useiden kuukausien ajaksi.

Joillakin Intian alueilla raskaana olevia naisia on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa suojassa vaarallisilta säteiltä.

Astronomit tutkivat koronaa

Astronomeille pimennys tarjoaa tilaisuuden tutkia Auringon koronaa eli valkohehkuista kehää Auringon ympärillä miljoonan kilometrin päässä pinnasta.

Astronomit tutkivat muun muassa koronassa esiintyviä aaltoja ja pinnalla tapahtuvia auringonpurkauksia.

Myös muut luonnonilmiöt kiinnostavat pimennyksen aikana: eräs tutkimusryhmä on saapunut intialaiseen Taregnan kylään tutkimaan lintujen käyttäytymistä äkillisen pimeyden yllättäessä.

AP

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.