Thursday 23 July 2009

Clinton vaati Asean-maita painostamaan Pohjois-Koreaa

Kuva: Francis R. Malasig / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton vaatii Kaakkois-Aasian maita noudattamaan Pohjois-Korean vastaisia pakotteita ja painostamaan Pohjois-Koreaa lopettamaan ydinohjelmansa. Hänen mielestään Pohjois-Korea käyttäytyy kuin kuriton lapsi.


Clinton osallistui Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin ja sen kumppanuusmaiden kokoukseen Thaimaan Phuketissa. Clintonin mukaan Aseanilla on tärkeä osuus Pohjois-Korean painostuksessa.

Clinton ilmaisi huolensa Pohjois-Korean ja Myanmarin mahdollisesta ydintekniikan vaihdosta. Myanmarin ulkoministeri Nyan Winin mukaan maa tottelee YK:ta Pohjois-Korealle määrättyjen pakotteiden osalta.

Investointihanat aukeavat kun Suu Kyi on vapaa.

Kymmenjäsenisen Asean-järjestön ongelmavaltio Myanmar eli entinen Burma oli vahvasti esillä Clintonin vierailulla. Clinton vaati Myanmaria kunnioittamaan ihmisoikeuksia, vapauttamaan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin sekä järjestämään vapaat vaalit ensi vuonna.

Tällä hetkellä vangittuna olevan Suu Kyin vapauttaminen olisi Clintonin mukaan tärkeä askel Myanmarin ja Yhdysvaltojen suhteiden kannalta.

- Se avaisi Yhdysvalloille paljon mahdollisuuksia laajentaa suhdetta Myanmarin kanssa, myös investoinnit tulisivat kysymykseen.

Toukokuussa presidentti Barack Obama jatkoi Yhdysvaltojen investointikieltoa Myanmariin yhdellä vuodella. Investointikielto asetettiin vuonna 1997.

Suu Kyin oikeudenkäynti on venynyt.

Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyitä vastaan käytävä hämäräperäinen oikeudenkäynti on pitkittynyt. Ennakkotietojen mukaan käsittelyn loppulausunnot luettaisiin perjantaina.

64-vuotiasta Suu Kyita syytetään oikeudessa kotiarestisääntöjen rikkomisesta. Hän joutui syytteeseen, kun yhdysvaltalainen mies oli vieraillut uimalla Suu Kyin rantatalossa. Syyte nostettiin juuri ennen kuin Suu Kyin pitkään jatkunut kotiaresti olisi päättynyt.

Oikeudenkäynnin tarkoitukseksi on arveltu Suu Kyin pitämistä arestissa tai vangittuna ensi vuodelle luvattujen vaalien yli. Oppositiojohtaja on viettänyt kotiarestissa lähes 14 vuotta 20:stä viime vuodesta.

Aung San Suu Kyi on Myanmarin opposition kansainvälinen keulakuva, mutta maassa arvioidaan kuitenkin olevan yli 2000 poliittista vankia.

Reuters, AFP, YLE Uutiset

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.