Saturday 4 July 2009

Ban ei saanut tavata Aung San Suu Kyita

Kuva: Anita Maric / EPA

Myanmarissa vieraillut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ei saanut oppositiojohtaja Aung San Suu Kyita. Ban sanoo olevansa hyvin pettynyt siitä, ettei Myanmaria hallitseva sotilasjuntta suostunut hänen pyyntöönsä.
Myanmarissa eli entisessä Burmassa perjantaina ja lauantaina vieraillut Ban tapasi juntan johtajan Than Shwen toistamiseen lauantaina. Ban kertoo Thanin sanoneen, ettei Ban voi tavata Suu Kyita, koska tätä vastaan on meneillään oikeudenkäynti, jota ei sovi häiritä.
- Tämä on takaisku kansainväliselle yhteisölle ja menetetty tilaisuus Myanmarin hallinnolle Ban sanoi Napyidawin lentoasemalla ennen, kun hän poistui maasta.
Suu Kyita syytetään kotiarestinsa sääntöjen rikkomisesta, koska yhdysvaltalainen mies ui hänen järvenrantataloonsa. Aresti oli juuri päättymässä, mutta nyt Suu Kyita uhkaa enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistus.
Ban on vaatinut Suu Kyin ja Myanmarin muiden yli 2 000 poliittisen vangin vapauttamista. Lisäksi hän on puhunut vapaiden vaalien ja poliittisten uudistusten puolesta. Juntta on luvannut järjestää parlamenttivaalit ensi vuonna.
Hallinto harkitsee vakavissaan" poliittisten vankien vapauttamista
Kriitikot ovat pitäneet Banin matkaa riskialttiina. He ovat varoittaneet, että vierailua pidettäneen epäonnistumisena, jos Ban ei onnistu taivuttelemaan Myanmarin sotilasjunttaa vapauttamaan Suu Kyita.
Ban sanoi, että hän painosti Than Shweta "hyvin rajusti", jotta maan kaikki poliittiset vangit vapautettaisiin. Banin mukaan Myanmarin juntta "harkitsee vakavissaan" , että se vapauttaa osan poliittisista vangeista ennen vuodeksi 2010 suunniteltuja vaaleja.
Vierailunsa aikana Ban kävi alueilla, joilla Nargis-sykloni teki tuhojaan vuonna 2008.
Reuters, AFP

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.