Tuesday 11 August 2009

Oppositiojohtaja Suu Kyi kotiarestiin

Kuva: Francis R. Malasig / EPA

Myanmarissa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on tuomittu 1,5 vuoden kotiarestiin turvallisuuslakien rikkomisesta. Suu Kyin järvenrantataloon toukokuussa uineelle amerikkalaismiehelle puolestaan langetettiin seitsemän vuoden vankeus- ja pakkotyötuomio.

Oikeus langetti Suu Kyille kolmen vuoden vankeustuomion, mutta maata hallitseva sotilasjuntta muutti sen 1,5 vuoden kotiarestiksi.

64-vuotias Suu Kyi on viettänyt 20 viime vuodesta 14 vuotta kotiaresteissa.

Suu Kyi joutui oikeuteen kotiarestin rikkomisesta, koska yhdysvaltalainen John Yettaw ui toukokuussa kutsumatta hänen kotiinsa ja viipyi siellä kaksi päivää. Oikeudenkäynnin on kuitenkin arvioitu myös olevan sotilasjuntan keino pitää Suu Kyi pois ensi vuoden vaaleista.

Turvatoimet Suu Kyin oikeudenkäynnin ympärillä ovat mittavat. Silminnäkijöiden mukaan Inseinin vankilan läheisyydessä on ainakin 2000 sotilasta turvaamassa kuulemista.

Valtion sanomalehdet ovat vihjanneet kirjoituksissaan, ettei oppositiojohtajan kannattajien ole syytä aiheuttaa ongelmia.

Yllättäen median annettiin osallistua tällä kertaa oikeudenistuntoon. Usein aiemmin oikeutta on istuttu suljetuin ovin. Toimittajien pääsystä istuntosaliin ilmoitettiin vain muutama minuutti ennen istunnon alkamista.

Suu Kyin tuomion julistamista lykättiin muutamaan otteeseen.

Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.