Saturday 15 August 2009

Amerikkalaissenaattori tapaamaan Myanmarin junttaa

Kuva: Matthew Cavanaugh / EPA

Yhdysvaltalainen senaattori Jim Webb tapaa viikonloppuna Myanmarin sotilasjohtajan Than Shwen. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun korkea-arvoinen amerikkalaispoliitikko neuvottelee sotilasjuntan johtajan kanssa. Amerikkalaisia kansanedustajia ei ole vieraillut Myanmarissa yli vuosikymmeneen.

Senaattori Webb aloitti torstaina kaksiviikkoisen Aasian-matkansa Laosista. Hän johtaa senaatissa Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen alivaliokuntaa. Hänen on määrä saapua Myanmariin viikonloppuna.

- On ehdottoman tärkeää, että Yhdysvallat sitoutuu Itä-Aasiaan uudelleen kaikilla mahdollisilla tasoilla, Webbin toimiston tiedote sanoo.

Webb vierailee Myanmarissa vain päiviä sen jälkeen, kun oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi tuomittiin puoleksitoista vuodeksi kotiarestiin ja hänen luonaan luvatta vieraillut amerikkalainen John Yettaw seitsemäksi vuodeksi vankeuteen ja pakkotyöhön. Yhdysvallat on vaatinut kummankin tuomion pyörtämistä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Myanmar-asiantuntija David Mathieson sanoo, että Than Shwen ja Webbin tapaaminen olisi merkittävä.

- Shwe luultavasti arvostaa Webbin sotilastaustaa ja pitää tätä tarpeeksi korkea-arvoisena, Mathieson arvioi uutistoimisto AFP:lle.

Webb on Vietnamin sodan veteraani ja ensimmäisen kauden senaattori.

AFP, YLE Uutiset

julkaistu to klo 07:02, päivitetty to klo 18:00

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.