Tuesday 18 January 2011

ASEAN vaatii Myanmar-pakotteiden poistamista

su klo 16:40
Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEAN vetoaa, että Myanmaria eli entistä Burmaa vastaan asetetut pakotteet poistettaisiin.

ASEAN-maat vaativat kansainvälisten pakotteiden poistamista tai helpottamista, ilmoitti Indonesian ulkoministeri Marty Natalegawa järjestön ulkoministerien kokouksen jälkeen.

Yhdysvallat ja monet länsimaat ovat asettaneet Myanmarille taloudellisia ja poliittisia pakotteita sotilasjuntan tekemien ihmisoikeusloukkausten takia.

Nagalewan mielestä Myanmarissa on tapahtunut kehitystä, johon länsimaiden tulisi vastata helpottamalla pakotteita.

Maassa marraskuussa järjestetyt vaalit eivät kuitenkaan olleet vapaat; Yhdysvallat ja EU tuomitsivat vaalit epärehellisiksi.

Useita opposition edustajia estettiin osallistumasta vaaleihin ja neljäsosa parlamentin paikoista varattiin armeijan edustajille. Lisäksi sotilasjuntan arvioitiin järjestäneen jo etukäteen vaalivoiton sitä tukevalle USDP-puolueelle. Myanmarin sotilasjuntta on ollut vallassa 48 vuotta.

Myanmar on ongelma ASEAN:ille

ASEAN ilmoittaa myös vaatineensa, että Myanmar sallisi kotiarestista vapautetun Suu Kyin osallistumisen politiikkaan. Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Aung San Suu Kyi vapautettiin kotiarestista Myanmarissa marraskuussa järjestettyjen vaalien jälkeen.

ASEAN hyväksyi Myanmarin jäsenekseen vuonna 1997 länsimaiden voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. ASEAN-maat ovat myöntäneet Myanmarin olevan esteenä alueelliselle kehitykselle.

AP, YLE Uutiset

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.