11.11.2010 16:22
STT–AFP–DPA
Hs.fi
Rangoon/Bangkok. Toivo Myanmarin (Burman) oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin pikaisesta vapautumisesta elää yhä, vaikka maan korkein oikeus hylkäsi tämän valituksen kotiarestista. Oppositiojohtaja on viettänyt 20 viime vuodestaan yhteensä 15 eristettynä kotiinsa.
Suu Kyin odotetaan vapautuvan lauantaina, jolloin hänen tuorein kotiarestituomionsa päättyy. Arestia jatkettiin viime vuonna puolellatoista vuodella omituisen tapahtuman seurauksena, kun amerikkalainen mies ui kutsumatta hänen kotiinsa.
Vapauttamisesta päättää maan sotilasjuntan johtaja, kenraali Than Shwe, jonka suunnitelmista ei ole herunut muuta kuin huhuja. Osa myanmarilaisista epäilee tämän keksivän vieläkin jonkun verukkeen jatkaa Suu Kyin vangitsemista.
Jos Suu Kyi vapautetaan lauantaina, se tapahtuu vain kuusi päivää Myanmarin vilpillisiksi todettujen vaalien jälkeen. Vaaleissa juntta sai ylivoimaisen voiton.
Thaimaassa asuva analyytikko Aung Naing Oo epäilee Suu Kyin vapautuksen olevan se hinta, jonka juntta on valmis maksamaan väistääkseen kansainvälisen yhteisön arvostelun vaalivilpistä.
"Vapauttaminen kertoo, että juntta on varma asemastaan. Muuten Suu Kyitä ei vapautettaisi."
Vaikka Suu Kyi pääsisikin kotiarestistaan, hän tuskin voi jatkaa poliittista uraansa esteittä. Analyytikon mukaan juntta ei ota tällaista riskiä.
"Jos Suu Kyi tekee väärän liikkeen, hänet vangitaan heti."
Suu Kyi on pitkästä arestistaan huolimatta yhä erittäin suosittu kotimaassaan. Kun hänet edellisen kerran vapautettiin vuonna 2002, valtavat ihmismassat seurasivat häntä joka paikkaan.
Suu Kyin NLD-puolue boikotoi Myanmarin vaaleja. Siitä irtautunut NDF osallistui vaaleihin, mutta varsin heikolla menestyksellä. Nyt Myanmarissa jännitetään, yhdistyykö demokraattinen oppositio taas Suu Kyin taakse.
Myös juntan seuraavaa siirtoa odotetaan kiinnostuneina. Sen edustajat saivat vaaleissa ylivoimaisen enemmistön parlamenttipaikoista, mikä antaa sille mahdollisuuden muuttaa lakeja mielensä mukaan.
Yhden teorian mukaan Than Shwe aikoo jättää tehtävänsä armeijan johdossa ja nimityttää itsensä presidentiksi. Parlamentille jäisi vain kumileimasimen osa.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.