YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vierailee perjantaina ja lauantaina Myanmarissa. Hän aikoo vaatia hallitsevaa sotilasjunttaa vapauttamaan poliittiset vangit ja järjestämään vapaat vaalit ensi vuonna. Johtava Myanmar-asiantuntija Robert Taylor ei kuitenkaan usko vierailun johtavan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin vapauttamiseen.
Todelliselle dialogille Myanmarin juntan kanssa ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia edellytyksiä, sanoo Myanmarin eli entisen Burman politiikkaa eri yliopistoissa pitkään tutkinut englantilainen professori Robert Taylor.
- YK:n pääsihteerillä on kovat paineet näyttää länsimaille, että hän tekee edes jotain Myanmarin suhteen. En kuitenkaan odota vierailulta tuloksia. Myanmarin hallinto on vienyt edellytykset dialogilta esimerkiksi vangitsemalla oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin, Taylor sanoo YLE Uutisten haastattelussa.
Ban Ki-moon uudistaa Myanmarissa kansainvälisen yhteisön vaatimuksen vapauttaa Aung San Suu Kyi ja muut poliittiset vangit. YK:n pääsihteeri pyrkii keskustelemaan myös poliittisista uudistuksista ja Myanmarin synkästä ihmisoikeustilanteesta.
- Juntan kenraalit tuskin kuuntelevat YK-johtajaa tälläkään kertaa. Vastauksena vaatimuksiin he varmaankin esittelevät taas oman niin sanotun tiekarttansa demokratiaan, Taylor toteaa.
Opposition asema ehkä kohenemassa
Ensi vuonna Myanmarissa on määrä järjestää vaalit. Vapaita vaaleja ei ole näköpiirissä mutta professori Taylor arvioi, että vaaleista voisi silti seurata myönnytyksiä oppositiolle.
- Jos ihmisillä on mahdollisuus toimia vaaleissa ovelasti, voi oppositio saada lisää tilaa. Prosessi tulee olemaan joka tapauksessa hyvin hidas.
Mikäli oppositio osallistuu vaaleihin, se joutuu toimimaan niissä juntan ehdoilla. Tällä hetkellä pidetäänkin mahdollisena, että oppositio jättäisi vaalit väliin. Taylor arvioi, että juntta saattaa päästää YK:n vaalitarkkailijoita maahan, jos vaalit järjestetään.
Samaan aikaan kun YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vierailee Myanmarissa, jatkuu maassa epämääräinen oikeudenkäynti Nobel-palkittua oppositiojohtajaa Aung San Suu Kyitä vastaan. Myanmar-asiantuntija, professori Robert Taylor ei lähde arvailemaan Suu Kyin oikeudenkäynnin lopputulosta.
- En osaa ennustaa miten siinä käy, mutta arvelen oikeusprosessin pitkittyvän entisestään.
Suu Kyitä syytetään kotiarestisääntöjen rikkomisesta. Mystinen yhdysvaltalainen uimari tunkeutui Suu Kyin järvenrantataloon ja juntta sai syyn vangita arvostelijansa vähän ennen kuin tälle määrätty kotiaresti olisi päättynyt. Nyt oppositiojohtajaa uhkaa viiden vuoden vankeusrangaistus.
Suu Kyitä syytetään kotiarestisääntöjen rikkomisesta. Mystinen yhdysvaltalainen uimari tunkeutui Suu Kyin järvenrantataloon ja juntta sai syyn vangita arvostelijansa vähän ennen kuin tälle määrätty kotiaresti olisi päättynyt. Nyt oppositiojohtajaa uhkaa viiden vuoden vankeusrangaistus.
YLE Uutiset / Teemu Juhola
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.