Tuesday, 30 June 2009

YK:n pääsihteeri vaatii Suu Kyin vapauttamista

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaatii, että Myanmarin sotilashallitus vapauttaisi kaikki poliittiset vangit, mukaan lukien oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin.

Ban puhui vaatimuksistaan tiistaina konferenssissa Tokiossa. Hän vierailee Myanmarissa perjantaina ja lauantaina.

Suu Kyi on vangittuna Insein vankilassa. Häntä syytetään kotiarestisääntöjen rikkomisesta, kun amerikkalainen mies kävi uimalla hänen luonaan. Häntä uhkaa viiden vuoden vankeusrangaistus.

64-vuotias Nobelin rauhanpalkinnon saaja on viettänyt enemmän kuin 13 vuotta viimeisestä 19 vuodesta vangittuna ilman oikeudenkäyntiä. Hän on ollut enimmäkseen kotiarestissa.

Ki-moon varoittaa Pohjois-Koreaa

YK:n pääsihteeri Ki-moon kehoittaa Pohjois-Koreaa pidättäytymään jatkotoimista, jotka voivat pahentaa
"hyvin vakavaa tilannetta" sen jälkeen, kun maa teki ydinase- ja ohjustestejä toukokuun lopussa.

Tämän takia YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Korean kauppasaartoon ja asevientikieltoon.
Ki-moon kehotti Pohjois-Koreaa toimimaan yhteistyössä YK maiden kanssa, että päätöslauselma saadaan toteen.

AP, Reuters

YK:n pääsihteeri lähtee taivuttelumatkalle Myanmariin

New York. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon matkustaa perjantaina tapaamaan Myanmarin eli entisen Burman sotilasjunttaa. YK:n mukaan matkan tarkoituksena on painostaa maan sotilasjohtoa tekemään demokraattisia uudistuksia.

Kaksipäiväisellä vierailulla Ban vaatii junttaa myös vapauttamaan kaikki poliittiset vangit, mukaan lukien oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin, kertoi YK:n tiedottaja.

Oppositiojohtaja on viettänyt suurimman osan 19 viime vuodesta vankeudessa tai kotiarestissa. Nyt häntä odottaa jopa viiden vuoden lisärangaistus, jos juntta toteaa hänet syylliseksi kotiarestin rikkomiseen.

Aung San Suu Kyitä syytetään arestin rikkomisesta, kun amerikkalaismies ui hänen järvenrantakotiinsa aiemmin tänä vuonna.

Monday, 29 June 2009

YK:n pääsihteeri Myanmariin

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon matkustaa perjantaina Myanmariin. Ban aikoo vierailunsa aikana vaatia oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin ja muiden poliittisten vankien vapauttamista.


Pääsihteerin tiedottajan mukaan Ban haluaa, että Myanmarin sotilasjuntta aloittaa uudelleen vuoropuhelun opposition kanssa, jotta ensi vuoden vaaleille luodaan uskottavat olosuhteet. Maailmanjärjestön pääsihteeri saapuu Myanmariin samana päivänä, kun oikeudenkäynnin Suu Kyitä vastaan on määrä jatkua.

Suu Kyille takaisku oikeudessa.

Aung San Suu Kyin oikeustaistelu kärsi maanantaina uuden kolauksen. Myanmarin korkein oikeus ei hyväksy kaikkia puolustuksen todistajia oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin oikeudenkäynnissä. Oikeus torjui Suu Kyin puolustusasianajajien vaatimuksen kahden avaintodistajan kuulemisesta.

Myanmarin sotilasjuntta käynnisti toukokuussa oikeudenkäynnin Suu Kyitä vastaan. Häntä syytetään kotiarestisääntöjen rikkomisesta, kun amerikkalainen mies kävi uimalla hänen luonaan. Häntä uhkaa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Demokratialiikkeen johtaja ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Aung San Suu Kyi on viettänyt kotiarestissa 13 viimeisestä 19 vuodesta. Tällä hetkellä hän on pahamaineisessa vankilassa Yangoonissa.

Oppositiolle vapautusta vaativa YK:n pääsihteeri matkustanee Myanmariin

Rangoon. YK:n erityislähettiläs Ibrahim Gambari päätti lauantaina Myanmariin eli entiseen Burmaan suuntautuneen kaksipäiväisen vierailunsa, jonka aikana hän valmisteli pääsihteeri Ban Ki-moonin ensi kuuksi suunniteltua matkaa. Banin on tarkoitus vierailla Burmassa heinäkuun alussa.

Ban on aiemmin yrittänyt taivutella Burman sotilasjohtoa vapauttamaan kaikki poliittiset vangit sekä johtamaan maan kohden demokratiaa ja kansallista sovintoa.

Vapautumista odottaa myös oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi, joka on viettänyt suurimman osan 19 viime vuodesta vankeudessa tai kotiarestissa.

Nyt häntä odottaa jopa viiden vuoden lisärangaistus, jos juntta toteaa hänet syylliseksi kotiarestin rikkomiseen.

Aung San Suu Kyitä syytetään arestin rikkomisesta, kun amerikkalaismies ui hänen järvenrantakotiinsa aiemmin tänä vuonna.

YK:n pääsihteerin lähettiläs vierailee Myanmarissa

Yangon. YK:n erityislähettiläs Ibrahim Gambari on saapunut Myanmariin eli entiseen Burmaan vierailulle. Gambarin tarkoitus on valmistella YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin vierailua maahan.

Gambari aikoo tavata maata hallinnoivan sotilasjuntan johtoa. Myanmarin viranomaisten mukaan ohjelmaan ei ainakaan toistaiseksi kuulu tapaamista oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin tai tämän puolueen jäsenten kanssa.

Matkan jälkeen YK:n pääsihteeri päättää, vieraileeko hän Myanmariin ensi kuussa vai ei.

Aung San Suu Kyin syntymäpäivää muistettiin maailmalla

Yangon. Myanmarin eli entisen Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on viettänyt perjantaina syntymäpäiväänsä vankilassa samalla, kun tukijat ympäri maailman ovat tuominneet hänen oikeudenkäyntinsä.


Muun muassa Britannian pääministeri Gordon Brown, jalkapalloilija David Beckham ja näyttelijät George Clooney ja Julia Roberts ovat ilmaisseet tukensa 64 vuotta täyttäneelle Suu Kyille internetissä. Myös Yhdysvallat ja EU ovat vaatineet Suu Kyin vapauttamista.


Tällä hetkellä vankilassa istuva Suu Kyi joutui oikeuden eteen sen jälkeen, kun amerikkalainen mies ui hänen kotitalolleen toukokuussa. Suu Kyitä syytetään kotiarestin sääntöjen rikkomisesta.


Syntymäpäivästä on tullut vuosittainen rituaali aktivisteille, jotka vaativat loppua maan sotilashallinnolle.

Suu Kyin oikeudenkäynti lykkääntyi


Rangoon. Myanmarin (ent. Burma) oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin oikeudenkäynti keskeytyi jälleen perjantaina. Diplomaattilähteiden mukaan maan sotilasjuntta yrittää ilmeisesti hidastaa oikeusprosessia.

Suu Kyitä syytetään kotiarestin ehtojen rikkomisesta, koska amerikkalainen mies ui hänen kotitalolleen toukokuussa. 63-vuotiasta oppositiojohtajaa uhkaa viiden vuoden vankeustuomio ensi vuodeksi kaavailtujen vaalien alla. Suu Kyin kannattajien mukaan oikeudenkäynti on poliittinen.

Suu Kyi oli perjantaina oikeussalissa parinkymmenen minuutin ajan, minkä jälkeen oikeudenkäyntiä päätettiin jatkaa kesäkuun lopulla.

Oppositiojohtajan asianajajat ovat valittaneet korkeampaan oikeusasteeseen, koska heiltä oli evätty pyyntö tuoda oikeuteen kaksi puolustuksen todistajaa. Myös valituksen käsittelyä päätettiin lykätä.

Suu Kyin terveydentila on viime aikoina heikentynyt. Hän on viettänyt kotiarestissa valtaosan viime vuosistaan.

Sotilasjuntta puolusti Suu Kyin tuomitsemista

Myanmarin (entinen Burma) sotilasjuntta ryöpytti jälleen sunnuntaina Aung San Suu Kyita valehtelusta ja kotiarestin rikkomisesta. Juntta varoitti myös muita maita sekaantumasta Nobel-palkitun demokratia-aktivistin oikeudenkäyntiin.
Varapuolustusministeri Aye Myint toisti, että Suu Kyi yritti salata amerikkalaisen miehen vierailun toukokuun alussa. Suu Kyi on puolestaan kiistänyt tienneensä etukäteen John Yettawin tulosta. Yettaw ehti olla talossa pari päivää.
"Yettawin annettiin jäädä. Suu Kyi myös kommunikoi hänen kanssaan ja antoi syötävää sekä suojapaikan", Aye Myint syytti.
Suu Kyin oikeudenkäynnin on määrä jatkua maanantaina.
Suu Kyi on ollut arestissa yhteensä 13 vuotta. Hän voi saada jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksen. Oppositio pitää vankeustuomiota todennäköisenä, koska Burmassa on tarkoitus pitää vaalit ensi vuonna.

Myanmarin oppositiojohtajan oikeudenkäynti keskeytettiin

Rangoon. Myanmarin (entisen Burman) oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin vastainen oikeudenkäynti on keskeytetty, ja se jatkuu maanantaina.

Tuomioistuin antaa Suu Kyin puolustustiimin tavata tämän viikonloppuna yksityisesti, kertoi yksi puolustusasianajajista. Loppupuheenvuorot on määrä esittää maanantaina.

Tuomion julistamisen päivämäärää ei ole vielä kerrottu.
Suu Kyitä syytetään kotiarestimääräystensä rikkomisesta. Oikeuteen Suu Kyi joutui, kun amerikkalainen John Yettaw ui toukokuun alussa yllättäen Suu Kyin luo. Oppositiojohtaja on kiistänyt tienneensä Yettawin suunnitelmasta etukäteen.
Suu Kyin terveydentilaa on kuvailtu heikoksi. Oppositiopuolue NLD:n edustajat sanoivat hänen kärsivän öisistä jalkakrampeista, joiden takia hän ei pysty nukkumaan. Suu Kyi on joutunut tässä kuussa jo kahdesti tiputukseen matalan verenpaineen, nestehukan ja aliravitsemuksen vuoksi.

Aung San Suu Kyi kiisti oikeudessa rikkoneensa kotiarestia

YANGON. Myanmarin (entisen Burman) oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi todisti tiistaina oikeudessa, ettei hän rikkonut kotiarestinsa sääntöjä, kuten maata johtava sotilasjuntta väittää.

Juntta syyttää Suu Kyita siitä, ettei tämä ajanut asunnolleen uinutta amerikkalaismiestä heti matkoihinsa. Oppositiojohtajaa voi uhata sen vuoksi jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Suu Kyi kertoi oikeudessa, että hän oli antanut toukokuun alussa yllätysvierailulle tulleen John Yettawin jäädä ”hetkeksi”, sillä tämä oli ollut liian sairas uidakseen heti takaisin. Mies oli valittanut saaneensa kramppeja jalkoihinsa.

Suu Kyi myönsi, ettei hän ilmoittanut tapahtuneesta viranomaisille. Tätä hän oli perustellut asianajajilleen aiemmin sillä, ettei halunnut ongelmia Yettawille tai talonsa henkilökunnalle.


Tiistain oikeudenkäynti oli siinä mielessä harvinainen, että Suu Kyin puolituntista kuulustelua pääsi seuraamaan ulkomaisia diplomaatteja ja journalisteja, muun muassa yksi uutistoimisto AP:n toimittaja.


Hänen mukaansa Suu Kyi näytti heikolta ja kalpealta, mutta jaksoi kuitenkin hymyillä ajoittain.
”Kiitos huolestanne ja tuestanne. On aina hyvä nähdä ihmisiä ulkopuolisesta maailmasta”, hän sanoi oikeudenkäyntiä seuranneille ennen kuin neljä poliisia saattoi hänet ulos oikeussalista.


Sotilasjuntan mukaan Suu Kyin tähän päivään saakka kestänyt kotiaresti kumottiin tiistaina.
Syytteiden vuoksi hän on kuitenkin vangittuna.


Oikeudenkäyntiä on arvosteltu raskaasti, ja monien mielestä syytteiden tarkoitus on yksinkertaisesti saada oppositiojohtaja telkien taakse ensi vuodeksi suunniteltujen vaalien ajaksi. Esimerkiksi EU ja Barack Obaman hallinto harkitsevat sanktioita junttaa vastaan Suu Kyin tilanteen vuoksi.


Tapauksen käsittely jatkuu keskiviikkona.

Oikeus torjui Suu Kyin todistajat


Rangoon. Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin vastainen oikeudenkäynti jatkui keskiviikkona Burmassa. Tuomioistuin torjui kuitenkin lähes kaikki todistajat, jotka Suu Kyin asianajaja oli esittänyt.

Vain yhden todistajan neljästä annetaan todistaa Suu Kyin puolesta. Hän esiintyy oikeudessa torstaina, kertoi Suu Kyin puolustusasianajaja Nyan Win.

Syyttäjäpuolelle sallittiin sen sijaan 14 todistajaa.

Nyan Winin mukaan tuomiota voidaan odottaa jo perjantaina, jos oikeudenkäynti sujuu yhtä nopeasti kuin tähänkin asti.

Suu Kyitä syytetään kotiarestinsa ehtojen rikkomisesta. Jos hänet todetaan syylliseksi, hänet voidaan tuomita viideksi vuodeksi vankeuteen.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on vaatinut Burmaa vapauttamaan Suu Kyi heti. Obama moitti voimakkaasti Burman sotilashallitusta Suu Kyin kohtelusta.

EU vaatii Myanmaria vapauttamaan Aung San Suu Kyin

Euroopan unioni vaatii Myanmarin (entonen Burma) sotilasjohtoa vapauttamaan välittömästi oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin. Vaatimus esitettiin EU:n ja Aasian .
ulkoministerikokouksessa Vietnamissa. Viesti välitettiin Burman ulkoministerille Nyan Winille.
EU-puheenjohtajamaan Tshekin ulkoministeri Jan Kohout kuitenkin sanoi, etteivät hänen odotuksensa vapautuksen suhteen ole kovin suuret.

YK:n turvaneuvosto huolissaan Burman Suu Kyista


New York. YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi perjantaina huolensa Burman oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin oikeudenkäynnistä. Turvallisuusneuvosto vaati Suu Kyin ja kaikkien Burman poliittisten vankien vapauttamista.

Neuvosto myös vaati lausunnossaan Burman sotilashallitusta aloittamaan "aidon vuoropuhelun" Suu Kyin kanssa.

Oppositiojohtaja joutui alkuviikosta oikeuden eteen, ja häntä saattaa pahimmillaan odottaa viiden vuoden vankeustuomio. Suu Kyita syytetään kotiarestin määräysten rikkomisesta, koska amerikkalainen mies ui hänen kotitalolleen ja jäi sinne pariksi päiväksi toukokuun alussa.

Suu Kyi sanoi perjantaina oikeudessa olevansa syytön häntä vastaan esitettyihin syytteisiin. Hän syytti hallitusta liian lepsuista turvatoimista. Suu Kyi sanoi antaneensa amerikkalaisen jäädä humanitaarisista syistä, koska tämä oli sanonut olevansa liian uupunut poistumaan.

Aung San Suu Kyi esiintyi oikeudessa iloisena

Rangoon. Ulkomaiset diplomaatit ja toimittajat näkivät keskiviikkona kaivatun vilauksen Myanmarin (entinen Burma) oppositiojohtajasta Aung San Suu Kyista.

Vieraat päästettiin hetkeksi Inseinin vankilan oikeussaliin, missä Suu Kyita syytetään pitkän kotiarestinsa määräysten rikkomisesta.

Tiukasti eristettynä elävä ja sairastellut Suu Kyi näytti yllättäen iloiselta ja hyvinvoivalta.
"Kiitos että tulitte. Kiitos tuestanne", hymyilevä 63-vuotias rauhannobelisti sanoi noin 30 diplomaatille.

Tähän asti oikeutta on käyty suljettujen ovien takana. Suu Kyin oli määrä tavata vielä myöhemmin yksityisesti Thaimaan, Singaporen ja Venäjän lähettiläät.
Muanmarin sotilasjuntan nostaman syytteen taustalla on kutsumattoman amerikkalaismiehen käynti oppositiojohtajan asunnolla. Mies voi saada jopa viiden vuoden vankeustuomion.

Aung San Suu Kyi astelee oikeuden eteen

Oikeudenkäynti Myanmarin (entinen Burman) oppositiojohtajaa Aung San Suu Kyita vastaan on alkanut vankilassa lähellä maan suurinta kaupunkia Rangoonia. Rauhannobelisti Suu Kyita syytetään vuosikausia kestäneen kotiarestinsa sääntöjen rikkomisesta.

Oikeudenkäynti liittyy viimeviikkoiseen tapaukseen, jossa amerikkalaismies ui salaa Suu Kyin talolle ja viipyi siellä kaksi päivää.
Yhdysvaltojen ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan uusimmat syytteet 63-vuotiasta Suu Kyita vastaan ovat perusteettomia ja niitä käytetään tekosyynä pitää oppositiojohtaja lukkojen takana.
Suu Kyi on viettänyt 13 viimeksi kuluneista 19 vuodesta kotiarestissa. Hänellä ei ole juurikaan yhteyksiä ulkomaailmaan, eikä hän saa tavata muita kuin lääkärinsä.
Oppositiojohtajan kotiarestin oli määrä päättyä tässä kuussa.

Hillary Clinton vaatii Aung San Suu Kyin vapauttamista

Washington. Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton vaatii Myanmarin eli entisen Burman hallitusta vapauttamaan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin.
Clintonin mukaan uusimmat syytteet Suu Kyitä vastaan ovat perusteettomia, ja niitä käytetään tekosyynä pitää Suu Kyi lukkojen takana.
Vuosikausia kotiarestissa ollut Suu Kyi vietiin eilen vankilaan vastaamaan häntä vastaan nostettuihin syytteisiin. Syytteet koskevat viimeviikkoista tapausta, jossa amerikkalaismies ui salaa Suu Kyin talolle ja viipyi siellä kaksi päivää.
Oppositiojohtajan kotiarestin oli määrä päättyä tässä kuussa.

Myanmarin Aung San Suu Kyitä vastaan nostetaan uusia syytteitä

Myanmarin (entinen Burma) oppositiojohtaja Aung San Suu Kyitä vastaan aiotaan nostaa uusia syytteitä. Suu Kyin puolueen edustajan mukaan syytteet koskisivat amerikkalaismiehen viimeviikkoista vierailua Suu Kyin kotona. Tuomio voi olla jopa viisi vuotta vankeutta.
Amerikkalainen onnistui uimaan järven yli kotiarestissa olevan Suu Kyin talolle. Mies ehti olla 63-vuotiaan Suu Kyin vieraana kaksi päivää, ennen kuin poliisi pidätti hänet. Suu Kyin asianajajan mukaan oppositiojohtaja aiotaan viedä tänään pelättyyn Inseinin vankilaan vastaamaan syytteisiin.
Amerikkalaismiestä syytetään tunkeutumisesta suljetulle alueelle ja maahanmuuttolain rikkomisesta.
Nobel-palkittu Suu Kyi on viettänyt suurimman osan viimeisistä 19 vuodesta eristettynä talossaan, jonne on ulkopuolisilta pääsy kielletty.
Myanmaria hallitseva sotilasjuntta kieltäytyi tunnustamasta Suu Kyin NLD-puolueen murskavoittoa vuoden 1990 vaaleissa.

Burman oppositiojohtaja joutui tiputukseen

Rangoon. Burman oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin terveys horjuu. Suu Kyin NLD-puolueen edustajan mukaan oppositiojohtaja on joutunut tiputukseen, koska hänen verenpaineensa heittelee eivätkä ruoka ja juoma maistu.
NLD:n mukaan Suu Kyin, 63, lääkäri pidätettiin torstaina sen jälkeen kun hän oli käynyt tekemässä oppositiojohtajalle lääkärintarkastuksen.
Viranomaiset eivät vahvistaneet pidätystä, mutta kertoivat, ettei lääkäriä päästetty uudelleen taloon, jossa Suu Kyi on kotiarestissa.
Lääkärin sijasta Suu Kyitä hoitaa nyt sairaanhoitaja.
Suu Kyi on ollut kotiarestissa lähes taukoamatta liki 20 vuotta. Keskiviikkona Burman viranomaiset pidättivät amerikkalaismiehen, joka oli uinut Suu Kyin talolle. Mies ehti olla talossa viranomaisten mukaan kaksi päivää.

Pori ottaa taas vuosien jälkeen kiintiöpakolaisia

Porin kaupunki vastaanottaa 30 kiintiöpakolaista Myanmarista (entinen Burma). Pori on ottanut viimeksi kiintiöpakolaisia kahdeksan vuotta sitten.
Poriin saapuu kuusi perhettä Myanmarista ja ensimmäinen näistä perheistä saapuu Poriin jo tänään torstaina. Muut viisi perhettä saapuvat vielä toukokuun aikana.
Pori otti viimeksi kiintiöpakolaisia vastaan kahdeksan vuotta sitten Afganistanista.
Poriin saapui kiintiöpakolaisia 1990-luvun alkupuolella myös Somaliasta. Lisäksi yksi pakistanilainen perhe saapui Poriin jo huhtikuun alussa.
Suomen valtio on sitoutunut ottamaan vastaan 750 kiintiöpakolaista vuosittain. Määrä jää käytännössä tämän luvun alle, sillä kiintiöpakolaisille on vaikea löytää sijoituspaikkoja, vaikka monet Suomen kaupungit ja paikkakunnat vastaanottavat kiintiöpakolaisia joka vuosi.
Myanmarissa on yli 50 miljoonaa asukasta ja maata hallitsee sotilasjuntta. Myanmarissa on jopa 135 eri kieltä puhuvaa etnistä ryhmää.
Myanmarin valtio käyttää arviolta kaksi kolmasosaa budjetistaan sotilasmenoihin. Monet myanmarilaiset ovat olleet yli 20 vuotta pakolaisleireillä Thaimaan rajaseuduilla.

Myanmar ei ole toipunut hirmumyrskystä

Bangkok. Myanmarissa, entisessä Burmassa, kärsivät sadattuhannet ihmiset edelleen vuoden takaisen hirmumyrskyn seurauksista.
Puoli miljoonaa ihmistä joutuu asumaan väliaikaissuojissa. YK:n ruoka-avun varassa on edelleen 350 000 ihmistä.
Nargis-myrsky ja sen nostattama tulva vaativat 140 000 ihmisen hengen.
Kansainvälistä avustusoperaatiota vaikeutti aluksi sotilasjuntan vastustus. Lisäksi YK ei ole saanut avustusoperaatiota varten niin paljon rahoitusta kuin se pitää tarpeellisena.

Myanmar alkoi vapauttaa tuhansia vankeja

Myanmarin (entisen Burman) viranomaiset ryhtyivät lauantaina lupauksensa mukaan vapauttamaan pahamaineisessa Inseinin vankilassa olevia vankeja. Hallituksen armahduksen myötä vankeja on tarkoitus vapauttaa yli 6 300. Vapautettavien joukossa on myös poliittisia vankeja.
Silminnäkijöiden mukaan ensimmäisten vapautettujen joukossa oli opposition NLD-puolueen jäsen Thet Wai.
Armahdus ei sen sijaan näyttänyt koskevan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyitä tai hänen varamiestään Tin Oota. Kummatkin ovat olleet kotiarestissa vuodesta 2003 lähtien.

Burman oppositiojohtaja Suu Kyin tapasi YK-lähettilään

Rangoon. Burman kotiarestissa oleva oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi pääsi maanantaina hetkeksi ulos vankilastaan YK:n erikoislähettilään tapaamisen ajaksi.
Suu Kyin ja Ibrahim Gambarin välinen tapaaminen kesti yli tunnin. Keskustelujen sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen.
Gambarin tavoitteena on saada Suu Kyi ja Burman sotilasjuntta neuvottelemaan poliittisista uudistuksista.
Tulokset ovat tähän asti antaneet odottaa itseään, vaikka Gambari on vieraillut Burmassa samoissa aikeissa jo kuusi kertaa. Sotilasjuntan johtajaa Than Shwetä Gambari ei ole päässyt tapaamaan.
Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Aung San Suu Kyin johtama NLD-puolue voitti vaalit vuonna 1990.
Burmaa vuodesta 1962 hallinnut sotilasjuntta ei suostunut kuitenkaan luovuttamaan valtaa, ja Suu Kyi on viettänyt suurimman osan vaalien jälkeisistä vuosista kotiarestissa.
Burmassa aiotaan järjestää uudet vaalit vuonna 2010. NLD:n mukaan maassa pitäisi kuitenkin noudattaa vuoden 1990 vaalituloksia.

Thaimaata syytetään pakolaisten ajamisesta merelle

Bangkok. Intian rannikkovartiosto sanoi sunnuntaina pelastaneensa mereltä satoja pakolaisia Burmasta ja Bangladeshista. Pakolaisten mukaan Thaimaan viranomaiset olivat pidättäneet heidät ja pakottaneet heidät takaisin merelle.
Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva lupasi selvittää asiaa ja tavata ilmisoikeusjärjestöjen edustajia maanantaina.
Intialaiset löysivät pakolaisten veneet myrskyävältä mereltä Andamaanien ja Nikobaarien saaristojen lähistöltä.
Intian rannikkovartioston komentaja S.P. Sharma kertoi intialaisten alusten pelastaneen lähes 450 pakolaista viime viikkoina.
"Eloonjääneiden haastatteluissa paljastui, että he ovat rohingya-venekansaa Burman ja Bangladeshin rajaseudulta. Pelkäämme monien menehtyneen", Sharma sanoi.
Ihmisoikeusjärjestöt kauhistuivat tietoja, joiden mukaan Thaimaan viranomaiset olisivat lähettäneet nälkäiset ja uupuneet pakolaiset takaisin merelle.
"Syytökset ovat todella vakavia, ja YK:n ja Thaimaan viranomaisten täytyy tutkia asia", sanoi Human Rights Watch -järjestön edustaja David Mathieson.
Eri tahoilta saatujen tietojen mukaan sadat burmalaisen rohingya-vähemmistön jäsenet olisivat paenneet veneillään ja hakenee turvaa Etelä-Thaimaasta. Perillä Thaimaan laivasto olisi kuitenkin hinannut heidän veneensä takaisin ulapalle ja jättänyt pakolaiset oman onnensa varaan.

Luonnonkatastrofeissa kuoli tänä vuonna yli 220 000 ihmistä

Berliini. Luonnonkatastrofit tappoivat yli 220 000 ihmistä vuonna 2008. Luku perustuu maailman johtaviin jälleenvakuutusyhtiöihin kuuluvan Munich Ren keräämiin tietoihin.
Luonnonkatastrofeja sattui vähemmän kuin viime vuonna. Ne olivat kuitenkin viime vuotta tuhoisampia ja vaativat enemmän ihmishenkiä.
Munich Ren mukaan tämä johtuu ilmastonmuutoksesta, joka on johtanut harvinaisen voimakkaiden sääilmiöiden yleistymiseen.
Uhrimäärän kannalta vuoden pahin luonnonkatastrofi oli Burmaan toukokuun alussa iskenyt hirmumyrsky Nargis. Myrsky tappoi yli 135 000 ihmistä, ja yli miljoona menetti kotinsa sen vuoksi.
Vain muutamaa päivää myöhemmin voimakas maanjäristys Sichuanissa Kiinassa tappoi 70 000 ihmistä ja vei kodin viideltä miljoonalta. Yli 18 000 ihmistä on yhä kadoksissa järistyksen jäljiltä.
Rahassa mitattuna kallein katastrofi oli Karibialle ja Yhdysvaltain eteläosiin iskenyt hurrikaani Ike, jonka vakuutusmenot nousivat 10 miljardiin dollariin eli noin 7 miljardiin euroon.

Burman sotilasjuntta jatkaa munkkien vangitsemista

Burmassa yhdeksän buddhalaismunkkia on tuomittu pitkiin vankeustuomioihin osallistuttuaan sotilashallituksen vastaisiin mielenosoituksiin viime vuonna. Asiasta kertoi burmalaisen oppositiopuolueen edustaja Nyan Win perjantaina.
Vankilaan on passitettu myös 14 rauhannobelisti Aung San Suu Kyin demokratialiikkeen edustajaa. Demokraattisen kansallispuolueen jäsenten tuomiot vaihtelivat neljästä kymmeneen vuoteen.
Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että sotilasjuntta yrittää padota kansan tyytymättömyyttä ennen vuonna 2010 pidettäviä vaaleja. Raskaiden tuomioiden tarkoituksena on estää mielenosoitukset ja hallituksen vastaiset protestit.

YK:n pääsihteeri vaatii Myanmarin poliittisten vankien vapauttamista

NEW YORK. YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vaatii Myanmaria (ent. Burmaa) vapauttamaan poliittiset vangit. Pääsihteeri sanoi keskiviikkona antamassaan lausunnossa olevansa erittäin huolissaan demokratia-aktivisteille langetetuista pitkistä vankeustuomioista.
Myanmar tuomitsi alkuviikolla toistakymmentä aktivistia kymmeniksi vuosiksi vankeuteen. Telkien taakse joutui muiden muassa suosittua verkkoblogia pitänyt henkilö.
Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä Burman sotilasjuntta pyrkii tukahduttamaan toisinajattelijat jo hyvissä ajoin ennen vuoden 2010 vaaleja.

Myanmarin sotilasjuntta siivoaa oppositiota tyrmään


Myanmarin sotilasjuntta antoi tiistaina uuden näytön entistä tylymmistä otteistaan, kun se ilman puolustusasianajajia käydyissä, suljetuissa oikeudenkäynneissä telkesi toisinajattelijoita vuosikymmeniksi vankeuteen.

Viime syksynä puhjenneisiin juntan vastaisiin mielenosoituksiin osallistuneille aktivisteille luettiin kovat tuomiot: 11 heistä sai 65 vuoden tuomiot, kolmelle muulle annettiin muutaman kymmenen vuoden rangaistukset. Juntan arvostelu ja niin sanotut huonot uutiset ovat Myanmarissa ankarasti kiellettyjä.

Pahamaineiseen Inseinin vankilaan passitettiin muun muassa Nilar Thein ja hänen aviomiehensä Kyaw Min Yu. Rauhanomaisesta poliittisesta aktiivisuudesta tunnettu pariskunta sai vauvan vain muutama kuukausi ennen levottomuuksien puhkeamista.

Vauva joutui isovanhemmille, kun Nilar Thein lähti viranomaisia pakoon. Hän piileskeli ympäri Myanmaria vuoden ennen kuin hänet pari viikkoa sitten pidätettiin. Aviomies pidätettiin jo viime syksynä.

Suosittua blogia pitänyt Nay Myo Kyaw tuomittiin yli 20 vuoden vankeuteen. Juntan raivostuttaneen blogin teemoja olivat arjen hankaluudet, kuten sähkön puute ja ruoan hinnan kallistuminen.

Myanmarin johto on pidättänyt tänä vuonna satoja toisinajattelijoita ja parikymmentä odottaa vielä tuomioitaan. Yksi heistä on demokratia-aktivisti Min Ko Naing, jota uhkaa 159 vuoden vankeustuomio.

"Juntan tavoitteena on nyt murskata oppositio täydellisesti", sanoo Lontoossa toimivan Burma Campaign -ihmisoikeusjärjestön johtaja Mark Farmaner puhelinhaastattelussa.

Poliittisten vankien määrä on vuoden aikana kaksinkertaistunut pariintuhanteen ja juntta lähettää telkien taakse kaikki, joilla on vähänkin organisaatio- tai viestintätaitoa

Bloggaaja tuomittiin yli 20 vuodeksi vankilaan Myanmarissa

YANGOON. Myanmarin (ent. Burman) juntta pisti suositun bloggaajan vuosikymmeniksi vankilaan.
Maan viranomaiset ovat tuominneet suosittua nettiblogia pitäneen oppositioaktivistin yli 20 vuoden vankeusrangaistukseen, kertoi opposition edustaja tiistaina.
Netissä nimeä Nay Phone Latt, 28, käyttänyt mies on oikealta nimeltään Nayo Myo Kyaw. Hän omistaa useita nettikahviloita Yangoonissa. Hänet pidätettiin tammikuussa kolme kuukautta Burman levottomuuksien laantumisen jälkeen.
Mies kertoi burmankielisessä blogissaan muun muassa arkielämän vaikeuksista, kuten ruuan hinnan noususta ja jatkuvista sähkökatkoista. Burman juntta esti myöhemmin blogin julkaisemisen.
Ainakin 31 ihmistä kuoli ja yli 70 on edelleen kateissa viime vuoden syyskuun levottomuuksien jäljiltä. Satoja opposition jäseniä ja aktivisteja pidätettiin.

Sunday, 28 June 2009

Vankilatuomioita viime vuoden mielenosoituksista Myanmarissa

Yangon. Kuusi Myanmarin (entisen Burman) demokratialiikkeen jäsentä on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin osallisuudesta viime vuoden mielenosoituksiin. Asiasta kertoi demokratialiike NLD:n edustaja lauantaina.
Tuomiot annettiin perjantaina Mandalayn kaupungin oikeusistuimessa. Useimmat niistä olivat yli kymmenen vuoden pituisia. Yksi puolueen aktivisti sai kahden vuoden tuomion. Tuomiot tulivat yllytyksestä yhteiskuntarauhan rikkomiseen.
Mielenosoitukset alkoivat viime vuoden elokuussa hajanaisina munkkien johtamina protesteina polttoaineiden hinnankorotuksia vastaan. Ne paisuivat lopulta jopa 100 000 ihmisen mielenilmauksiksi.
Myanmarin sotilasjuntta kukisti mielenosoitukset verisesti, ja satoja opposition jäseniä pidätettiin. Surmansa sai YK:n mukaan 31 ihmistä, ja kateissa on edelleen kymmeniä.

Rottalaumat riehuvat Myanmarissa

Valtavat rottalaumat ovat vallanneet lukuisia kyliä Myanmarin luoteisosassa Chinin maakunnassa. Rotat kaluavat puhtaaksi viljelmät ja pahentavat nälänhätää entuudestaankin köyhällä alueella.
"Näin suuria rottalaumoja ei ole nähty yli 50 vuoteen", sanoo Norjan kirkon hätäavun tiedottaja Arne Grieg Riisnæs puhelimessa.
Norjalaisjärjestö on saanut tiedon rottainvaasiosta Myanmarissa (entisessä Burmassa) toimivilta avustajiltaan. "Alueella oli jo etukäteen pulaa ruoasta ja tilanne on nyt muuttunut erittäin vakavaksi", Grieg Riisnæs sanoo.
Paikalliset ovat yrittäneet turhaan torjua ahneita rottalaumoja. Puolimiljoonaisesta väestöstä noin 100 000 ihmisen tilannetta kuvaillaan kriittiseksi.
Yksittäisissä kylissä satojen ihmisten kerrotaan jo kuolleen aliravitsemukseen ja niistä aiheutuneisiin sairauksiin.
Rotat riehuivat Chinin maakunnassa edellisen kerran 1950-luvun puolivälissä, jolloin yli 15 000 ihmistä kuoli nälkään.
Chin kuuluu köyhän Myanmarin köyhimpiin alueisiin, missä noin 70 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Pommi räjähti Myanmarin Yangonissa


Poliisit vartioivat räjähdyspaikkaa Yangonin keskustassa.

Yangon. Myanmarin tärkeimmän kaupungin Yangonin kaupungintalon edessä haavoittui torstaina useita ihmisiä pommin räjähtäessä. Verinen räjähdys sattui päivää ennen laajojen demokratiamielenosoitusten vuosipäivää.

"Se vaikuttaa olleen pieni pommi, mutta me tutkimme yhä asiaa", sanoi nimettömänä pysytellyt poliisi.

Tekijästä ei torstaina ollut tietoa. Haavoittuneita oli uutislähteistä riippuen neljästä seitsemään.
Pienet pommiräjähdykset ovat suhteellisen yleisiä Myanmarissa eli entisessä Burmassa. Maata hallitseva sotilasjuntta syyttää niistä muun muassa maanpaossa asuvia toisinajattelijoita.
Pommi räjähti paikalla, joka oli keskeinen viime vuoden laajoissa demokratiamarsseissa. Niissä buddhalaismunkit vastustivat vuodesta 1962 hallinnutta sotilasjunttaa. Ainakin 31 ihmistä surmattiin, kun hallitus tukahdutti mielenosoitukset voimatoimin

Verkkohyökkäys lamautti Myanmarin opposition nettisivut

Myanmarin opposition maanpaossa toimivien tiedotusvälineiden nettisivut ovat joutuneet massiivisen verkkohyökkäyksen kohteeksi.
Palvelunestohyökkäys lamautti torstaina Norjassa toimivan The Democratic Voice of Burma -radioaseman sivut. Thaimaassa toimivien The Irrawaddy- ja The New Era Journal- lehtien sivustoilla oli häiriöitä jo tiistaina ja keskiviikkona ennen kuin nekin torstaina lamautuivat täysin.
Palvelunestohyökkäys tarkoittaa verkkopalvelun lamauttamista niin, että palvelu ei ole käytettävissä. Hyökkäyksen tavoitteena ei ole järjestelmään tunkeutuminen, vaan sen toiminnan häiritseminen.
Oslosta ohjelmaa lähettävä radioasema joutui nettihyökkäyksen kohteeksi jo toistamiseen parin kuukauden aikana. Heinäkuussa radioaseman nettisivut lamaantuivat useiksi päiviksi nettihyökkäyksen vuoksi.
"Hyökkäyksen taustalla lienee Myanmarin hallitus. Kuka muu meitä vastaan haluaisi hyökätä?", sanoo radioaseman päätoimittaja Aye Chan Naing puhelimessa. Hän uskoo, ettei millään muulla taholla olisi myöskään varaa yhtä massiiviseen ja kalliiseen hyökkäykseen.
Chan Naing arvioi, että hallituksen netti-isku on "ennaltaehkäisevä toimi". Sotilasjuntan vastaisista suurmielenosoituksista ja niiden väkivaltaisesta tukahduttamisesta tulee näinä päivinä kuluneeksi vuosi.
Myanmarissa (entisessä Burmassa) oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin terveydentila on heikentynyt selvästi.
Suu Kyi on aivan viime päiviä lukuun ottamatta kieltäytynyt ottamasta vastaan Myanmarin sotilasjuntan toimittamaa ruokaa. Hentorakenteinen Suu Kyi on uutistoimistotietojen mukaan laihtunut ja huonovointinen.
Sotilasjuntta on nyt löysännyt oppositiojohtajan eristystä ja hän saa esimerkiksi kansainvälisiä aikakauslehtiä, mutta ei vieläkään kirjeitä perheeltään.
Suu Kyi on viime viikkoina laatinut valitusta kotiarestistaan. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun hän henkilökohtaisesti anoo vapautusta sotilasjuntalta.
Oppositiojohtaja on nyt ollut kotiarestissa yhteensä melkein 13 vuotta sen jälkeen kun sotilasjuntta mitätöi hänen puolueensa vaalivoiton vuonna 1990.

Ihmisen puhetta sulkeutuneesta Burmasta

Sarjakuva-albumi Merkintöjä Burmasta on nimensä mukainen kirja, arvioi toimittaja Heikki Jokinen. Guy Delisle (s. 1966) kuvaa vuottaan Burmassa muutaman sivun tarinoina. Havainnot liittyvät koti-isän arkeen, työhön, ihmisiin, tapoihin ja diktatuurin arkisiin vaikutuksiin.
Päiväkirjamainen kerronta korostaa omia kokemuksia. Delisle esiintyy itse kuvissa tarinan 263 sivusta kaikilla paitsi neljällä. Pitkiä selittäviä jaksoja ei kirjassa ole, mutta maan pelokas tunnelma ja sulkeutuneisuus tulevat lukijalle selväksi.
Graafisesti kerronta on sulavaa ja pelkistettyä, kuvien taustatkin puuttuvat usein. Delislen työ animaattorina on selvästi hionut kerronnan keinoja. Hän keskittyy siihen mitä haluaa kertoa, olkoon se ihminen tai paloauto.
Yleinen ja yksityinen limittyvät kirjassa hienosti tarinan sisällössä ja sen kerronnan tavassa. Delisle on ihminen, joka puhuu toiselle ihmiselle.
Guy Delislen haastattelu torstain Helsingin Sanomissa. Delisle vierailee tällä viikolla Helsingin sarjakuvafestivaalilla

WHO kehuu Myanmarin sotilasjunttaa myrskyuhrien auttamisesta

Geneve. Maailman terveysjärjestö WHO on yllättäen kehaissut Myanmarin eli entisen Burman sotilasjunttaa hirmumyrsky Nargisin uhrien pikaisesta auttamisesta.
Järjestön Kaakkois-Aasian johtaja Poonam Singh kertoi torstaina, että sotilasjuntta teki itse asiassa melko paljon vastatakseen kansalaistensa avuntarpeeseen.
Myös WHO:n hätäavusta vastaavan Rudi Coninxin mukaan Myanmarin terveysministeriössä paiskittiin töitä yötä päivää myrskyuhrien auttamiseksi. Coninxin mukaan se on erityisen vaikuttavaa, kun otetaan huomioon että Myanmar käyttää terveydenhuoltoon vain noin 1,4 prosenttia bruttokansantuotteestaan.
Myanmarin sotilasjunttaa arvosteltiin toukokuussa ankarasti, koska se kieltäytyi päästämästä ulkomaisia avustustyöntekijöitä maahan hirmumyrskyn jälkeen.
WHO arvioi, että yli 84 500 ihmistä kuoli ja lähes 54 000 on yhä kateissa myrskyn jäljiltä.

Suomalainen avustustyöntekijä: "Myanmarin tuhoa ei ole tajuttu"

Sulkeutuneen kaakkoisaasialaisen sotilasdiktatuurin, Myanmarin eli entisen Burman, toukokuisen tulvakatastrofin avustustöihin myönnettiin viisumi vain yhdelle suomalaiselle avustustyöntekijälle, Kansainvälisen Punaisen Ristin vantaalaiselle terveydenhuollon asiantuntijalle Marja-Leena Orabylle. Hän palasi raskaalta keikalta toissa viikolla kotiin Vantaalle.
Kun hirmumyrsky Nargis toukokuun alussa oli pyyhkäissyt 200 kilometrin tuntivauhdilla yli Etelä-Myanmarin, se oli tuonut mukanaan valtavia vesimassoja, jotka hukuttivat alleen tuhansia kyliä ja pikkukaupunkeja. Noin 85 000 ihmisen ruumiit löytyivät, ja 53 000 ihmistä katosi.
"Tuntuu, ettei Myanmarin tuhon mittakaavaa ole oikein tajuttu. Uhrien lukumäärä on tietenkin yksi kriteeri. Toinen on alueen laajuus. Se Iravadin delta on valtava alue, ja se oli melkein [pääkaupunki] Yangoniin asti veden alla."
Pahin hätä Iravadin suistossa on nyt rauhoittunut. Ollaan siirtymässä katastrofista jälleenrakennukseen. Kaikilla eloonjääneillä on katto pään päällä ja puhdasta juomavettä.
"Mutta psykologiset ongelmat ovat todella isot. Moni on kohdannut sen, että heidän perheestään kaikki ovat kuolleet", Oraby sanoo.
"Nyt yritämme tukea ihmisten taloudellista toimeentuloa. Kalastajille jaetaan verkkoja, ja naisille esimerkiksi kutomisvälineitä."
Oraby on kriisiavun veteraani. Hän on nähnyt kansanmurhien jälkiä, nälkää, väkivaltaa ja kulkutauteja muun muassa Kongossa, Sudanissa, Somaliassa, Kosovossa ja Pohjois-Koreassa.
Myanmarin tulva oli uusi kokemus. Avustusjärjestöt liikkuivat Iravadin suistossa veneillä, koska vesimassat peittivät edelleen suuria alueita. Orabyn tehtävä oli arvioida, kuinka paljon ja millaista apua tarvitaan, jotta eloonjääneet pysyvät terveinä.
Kauhuskenaariona oli kulkutautiepidemioiden puhkeaminen. Sitä ei – vastoin kaikkia todennäköisyyksiä – tapahtunut.

YK:n Gambari ei tavannut oppositiojohtaja Suu Kyitä Burmassa

Rangoon. YK:n erityislähettiläs Ibrahim Gambari päätti lauantaina jälleen yhden vierailun Burmaan laihoin tuloksin.
Gambari ei päässyt matkansa aikana tapamaan Burman sotilasjuntan johtajaa Than Shwetä eikä kotiarestissa istuvaa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyitäkään.
Syytä siihen, miksi Suu Kyi ei tavannut Gambaria, ei kerrottu. Joidenkin tietojen mukaan YK:n edustajat olivat yrittäneet järjestää tapaamista, mutta Suu Kyi oli kieltäytynyt.
Tämä kiritti huhuja, joiden mukaan Suu Kyi on turhautunut siihen, miten sotilasjuntta kohtelee Gambaria. Suu Kyin kerrotaan turhautuneen myös siihen, ettei junttaa ole onnistuttu painostamaan merkittävään vuoropuheluun opposition kanssa.
Diplomaattilähteiden mukaan Gambari kehotti vierailullaan junttaa vapauttamaan poliittiset vangit sekä käynnistämään keskustelut opposition kanssa. Käytännön tulokset jäivät diplomaattien mukaan kuitenkin vaisuiksi.

YK:n lähettiläs tapasi Burman mielipidevankeja

YK:n uusi Burman-lähettiläs Tomas Ojea Quintana tapasi tiistaina muutamia Burman kuuluisimpia poliittisia vankeja.
YK:n tiedottajan mukaan Quintana tapasi pelätyssä Inseinin vankilassa yhteensä viisi vankia, joista yksi oli maan pitkäaikaisin mielipidevanki Win Tin. 78-vuotias toimittaja pidätettiin lähes 20 vuotta sitten.
Lisäksi Quintana vieraili Iravadin suistoalueella, joka toipuu yhä toukokuisesta Nargis-hirmumyrskystä. Kolme kuukautta myrskyn jälkeen yli kaksi miljoonaa ihmistä on yhä avun tarpeessa.
Jo maanantaina Quintana tapasi hallitusviranomaisia, avustusjärjestöjen edustajia ja buddhalaismunkkeja.
Quintana aloitti YK:n erityislähettiläänä toukokuussa. Hänen viisipäiväisen matkansa tarkoituksena on aloittaa Burman sotilasjuntan kanssa keskustelut maan ihmisoikeustilanteesta.

Myanmarissa asutaan vieläkin tilapäissuojissa vailla puhdasta vettä

Ruoasta ja vedestä on vieläkin pulaa Myanmarissa (entisessä Burmassa), jota hirmumyrsky Nargis runteli kolme kuukautta sitten tappaen 84 537 ihmistä ja jättäen 53 836 kadoksiin. Varsinkin syrjäisimmät alueet tarvitsevat edelleen jatkuvaa avustusta, sanoo YK:n humanitäärisen avun koordinaattori Dan Baker.
"Monet elävät vielä tilapäissuojissa. Lisäksi monet ovat menettäneet elinkeinonsa", Baker kertoo puhelinhaastattelussa Yangonista.
Suuri osa kotitalouksista elää puhtaan veden puutteessa, ilmeni heinäkuun lopussa julkaistusta Asean-maiden, YK:n ja Myanmarin hallituksen raportista.
Viime viikkojen rankkasateet ovatkin koituneet pelastukseksi tuhansille eloonjääneille. Ihmiset keräävät sadeveden kippoihin rakentaen kouruja kaikesta, mitä käsiinsä saavat – bambusta tai avustajien lahjoittamista muovisuojista.
"Minun vesiputkeni on tehty muovista. Mutta se on todella hyvä", kertoi rouva Hla Htay Pawinin kylästä YK:n Irin-uutispalvelulle.
"Olisi katastrofi, jos sateita ei enää tulisi", hän lisäsi.
Avustusjärjestöt ovat Bakerin mukaan rakentaneet tuhoalueille vedenpuhdistusjärjestelmiä ja jakaneet suodattimia veden puhdistamiseksi.
Myös ihmisten saaminen pois tilapäissuojista työllistää järjestöjä. Bakerin arvion mukaan leireillä asuu enää alle 5 000 ihmistä, mutta sitäkin useampi asuu teltoissa ja muissa väliaikaissuojissa. Järjestöt auttavat Bakerin mukaan paikallisia rakentamaan pysyvämpiä rakennuksia.
Ruoasta on pulaa, ja Maailman elintarvikejärjestö (WFP) arvioi, että ruoka-avun tarvitsijoiden määrä nousee noin yli 900 000:een. Ruoka on vähissä, koska satojatuhansia hehtaareja riisipeltoja jäi meriveden alle.
Kymmenettuhannet viljelijät valmistelivat heinäkuun lopulla peltojaan myöhäistä kylvöä varten. Yksi heistä oli 53-vuotias maanviljelijä Ko Nyi Thaut.
"Jos olemme onnekkaita, luulen, että voimme saada noin kaksi kolmannesta siitä, mitä saimme ennen", Ko Nyi kertoi uutistoimisto AP:n mukaan.
"Se ei olisi ollut tarpeeksi perheelleni, jos meitä olisi vielä 11. Mutta myrsky tappoi kuusi lastani, joten ehkä saamme tarpeeksi riisiä", hän jatkoi.
Tilanne on vaikea, sillä Myanmarin viranomaisten mukaan vain 30 prosenttia tuhoutuneista pelloista on kylvetty. YK:n Elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan siemeniä ei ole riittävästi, ja kylvöaika päättyy elokuussa. Ensi vuoden sato jääkin aiempia pienemmäksi.

Suomalaisauttaja tietää, että työsarkaa riittää

Myrskytuhoja on edelleen paljon varsinkin suistoalueen syrjäisimmissä kylissä.
Näin kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Marja-Leena Oraby, joka on työskennellyt Myanmarissa (entisessä Burmassa) hirmumyrskyn jälkeen erilaisissa avustustehtävissä.
Oraby palasi kaksi viikkoa sitten suistoalueelta, missä hän toimitti avustustarvikkeita muun muassa Bogalen alueen kyliin. Tuntien venematkan päässä pääkaupungista Yangonista sijaitsevissa kylissä on Orabyn mukaan vielä paljon hävitystä.
"Myrsky oli tuhonnut kodit. Ihmiset rakensivat majoja, ja heille annettiin työkalupakkauksia ja muoveja, joilla voi laittaa kattoja kuntoon."
Tavara-avun lisäksi Punainen Risti on ryhtynyt tarjoamaan myrskyuhreille henkistä apua. Monet ovat traumatisoituneet katastrofissa, ja psykologisen avun tarve on Orabyn mukaan "aikamoinen".
"Eräässä kylässä ihmiset sanoivat, ettei heillä ole mitään toivoa. Ihmiset olivat menettäneet perheensä ja omaisuutensa. He eivät tienneet, mistä aloittaa elämää."
Järjestö kouluttaa vapaaehtoistyöntekijöitä, munkkeja, nunnia ja opettajia antamaan ihmisille psykologista apua.
Vaikka uhreille on saatu jo toimitettua ruokaa, vaatteita ja rakennusmateriaaleja, työsarkaa riittää Orabyn mukaan vielä paljon.
"Tärkeintä olisi saada kaikille katto pään päälle sekä korjata terveysasemat ja sairaalat. Myös monet koulut tarvitsevat vielä korjausapua."
Oraby käy vielä lyhyellä työmatkalla suistossa, minkä jälkeen hän palaa Suomeen. Hänen päätehtävänsä Myanmarissa on kouluttaa vapaaehtoisia viemään terveystietoa tuhoalueille.

Shinawatraa syytetään nyt veljeilystä Myanmarin juntan kanssa

Bangkok. Thaimaan korkein oikeus päätti keskiviikkona ottaa käsittelyyn jälleen yhden maan entisen pääministerin Thaksin Shinawatran toimia koskevan korruptiosyytteen. Syyte on jo toinen Thaksinille luettu korruptiosyyte tällä viikolla.
Uusimman syytteen mukaan Thaksin määräsi pääministerikaudellaan Exim-pankin myöntämään Myanmarin (entinen Burma) sotilasjuntalle alkuperäistä suuremman lainan, jotta juntta pystyisi ostamaan satelliittipalveluja Thaksinin perustamalta yhtiöltä.
Thaksinia vastaan on vireillä kokonainen oikeudenkäyntien sarja. Muiden korruptiosyytteiden ohella Thaksinin väitetään muun muassa järjestäneen vaimolleen poikkeuksellisen edullisen kiinteistökaupan.

Myanmarin avustuksista miljoonia huvennut valuutanvaihdossa

Yangon. YK:n Myanmarin myrskyuhreille keräämistä avustuksista miljoonia dollareita on huvennut maan hallinnon määräämiin epäsuotuisiin valuuttakursseihin.
YK:n humanitaarisesta avusta vastaava John Holmes sanoi ottaneensa asian esille keskusteluissaan maan sotilasjuntan kanssa.
"Kyseessä on poikkeuksellisen suuri kurssitappio, enkä tiedä mihin siitä saatava hyöty menee", Holmes sanoi.
Myanmarin valuutanvaihtosäännösten mukaan ulkomaiset avustukset vaihdetaan valtionpankkien kautta paikalliseen kyat-valuuttaan.
Välikätenä toimivien pankkien epäsuotuisat valuuttakurssit ovat johtaneet jopa 25 prosentin kurssitappioihin vaihdettaessa Yhdysvaltojen dollareita. Pankit ovat sotilasjuntan komennuksessa.
Holmes päätti torstaina kolmipäiväisen vierailunsa Myanmariin. Nargis-hirmumyrskyn tuhoja tarkastellut Holmes arvioi, että avustustyöt jatkuvat maassa ainakin seuraavat puoli vuotta.
YK on vedonnut lahjoittajiin 480 miljoonan dollarin lisäapupaketin puolesta.

Asean-maat kaavailevat valmiusjoukkoja katastrofien varalle

Singapore. Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean pohti torstaina keinoja, joilla luonnonkatastrofeille alttiin alueen avustustoimia voitaisiin tehostaa.
Aseanin ulkoministerit päättivät järjestää yhteiset sotaharjoitukset, joiden tavoitteena on muodostaa maille yhteinen alueellinen valmiusjoukko katastrofien varalta. Avoimeksi kuitenkin vielä jäi, millaisella sopimuksella vieraan maan sotilaat voisivat osallistua katastrofiavun antamiseen toisessa maassa.
Aseanin maat sopivat myös, että katastrofin koetteleman maan on helpotettava ulkomaisen avun perille saamista. Sopimusta vesittää kuitenkin vaatimus, että kansainvälisellä avulla pitää olla kohdemaan hyväksyntä.
Asean joutui kansainvälisen arvostelun kohteeksi toukokuussa, kun se ei pystynyt painostamaan Burman sotilasjunttaa päästämään maahan ulkomaista apua Nargis-hirmumyrskyn uhreille.
Kokoukseen osallistuivat Asean-maiden lisäksi myös muun muassa EU, Yhdysvallat ja Venäjä.

YK:n avustuspäällikkö pääsi käymään Myanmarissa

Rangoon. YK:n humanitaarisesta avusta vastaava John Holmes pääsee tutustumaan Myanmarin (entinen Burma) tuhoalueiden tilanteeseen toukokuisen hirmumyrskyn jälkeen. Holmes saapui maahan tiistaina ja suuntasi heti helikopterilla Iravadin suistoalueelle.

Toukokuun lopulla hirmumyrsky Nargis pyyhkäisi alueen yli. Noin 138 000 ihmistä kuoli tai on kateissa myrskyn ja sen nostattamien tulvien jäljiltä.

Myanmarin sotilasjuntta kieltäytyi pitkään ottamasta vastaan ulkomaista apua ja sallimasta ulkomaisten avustustyöntekijöiden tulon maahan. Vasta YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sai sotilaiden pään kääntymään, mutta pian maa ilmoitti taas avustusvaiheen olevan jo ohi.

Myanmar lupasi edistää ihmisoikeuksia


Singapore. Sotilasjuntan hallitsema Myanmar eli entinen Burma ratifioi maanantaina sopimuksen, joka velvoittaa Kaakkois-Aasian maita edistämään demokratiaa ja ihmisoikeuksia.
Ulkoministeri Nyan Win sopi asiakirjan allekirjoittamisesta Kaakkois-Aasian maiden järjestön ASEAN:in vuosittaisessa kokoontumisessa.
Sopimuksessa ASEAN:in jäsenmaat sitoutuvat "vahvistamaan demokratiaa sekä edistämään hyvää hallintoa, lakien noudattamista ja ihmis- sekä perusoikeuksien toteutumista".
ASEAN:in pehmeää linjaa Myanmaria kohtaan on arvosteltu laajasti. EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet pakotteita Myanmaria vastaan sen ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.
Sopimus astuu voimaan kuun lopussa sen jälkeen, kun kaikki kymmenen ASEAN:in jäsentä ovat ratifioineet sen. Listasta puuttuvat enää Thaimaa, Indonesia ja Filippiinit.

Asean vaati Myanmarin oppositiojohtajan vapauttamista

Singapore. Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Asean vaatii Myanmarin (entinen Burma) oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin vapauttamista kotiarestista. Asean-maiden ulkoministerit patistivat sunnuntaina Myanmarin sotilasjunttaa vapauttamaan myös muut poliittiset vangit.
Asean-maat ovat perinteisesti kaihtaneet Myanmarin tiukkaa arvostelua. Tämänkertaisessa lausunnossa arvostelu oli puettu diplomatian kielellä "syväksi pahoitteluksi" Myanmarin päätöksestä jatkaa Suu Kyin kotiarestia. Ministerit kokoontuivat Singaporessa.
Nobel-palkittu Suu Kyi on istunut tällä erää kotiarestissa yhtä mittaa vuodesta 2003 lähtien. Juntta ei ole piitannut aiemmista kansainvälisistä vetoomuksista Suu Kyin vapauttamiseksi.