Saturday, 26 February 2011

Australialainen kustantaja oikeuden edessä Myanmarissa


Ross Dunkley, the Australian founder and co-owner of the Myanmar Times, is guarded by police as he enters the Kamayut Township Court in Rangoon Division on Thursday, February 24, 2011. Photo: Mizzima

Australialainen kustantaja vastasi torstaina syytteisiin Myanmarissa eli entisessä Burmassa. Syytteitä pidetään tekaistuina ja osoituksena liiketoiminnan vaarallisuudesta sotilasjuntan hallitsemassa maassa.

Myanmar Times –lehden perustajaa Ross Dunkley’ta syytetään nuoren naisen pahoinpitelystä ja viisumisäännösten rikkomisesta.

Dunkleyn pidätyksen on sanottu johtuvan siitä, että tämä on joutunut Myanmarin hallinnon epäsuosioon. Entinen Australian Myanmarin-suurlähettiläs Trevor Wilson on arvioinut, että maan johto haluaa lehden haltuunsa.

Dunkley pidätettiin kaksi viikkoa sitten ja hänet suljettiin pahamaineiseen Inseinin vankilaan. Oikeudenkäynnin yhteydessä australialainen sanoi toivovansa karkotusta pois maasta.

Oikeuskäsittely jatkuu ensi viikolla, sillä pahoinpitelyn uhriksi väitetty nainen ei saapunut paikalle torstaina ja syyttäjä määräsi uuden käsittelyn.

Ross Dunkley perusti Myanmar Times –lehden vuonna 2000 myanmarilaisen liikekumppaninsa kanssa. Kyseessä on Myanmarin ainoa osittain ulkomaisessa omistuksessa oleva lehti. Liikekumppani vangittiin vuonna 2005.

Suljetussa Myanmarissa ei ole lehdistönvapautta ja tiedotusvälineet ovat täysin maan hallinnon kontrolloimia.

Myanmarille valittiin aiemmin helmikuussa siviilipresidentti, mutta käytännössä valta on yhä armeijan hallussa.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/02
AFP

Wednesday, 23 February 2011

Suomi auttaa maailman kriisipesäkkeitä 58 miljoonalla eurolla

21.2.2011 9:30
Helsingin Sanomat


Suomi antaa alkuvuonna humanitaarista apua maailman kriiseistä kärsiville 58 miljoonaa euroa.

Ulkoministeriön mukaan avun tarkoituksena on ihmishenkien pelastaminen ja inhimillisen kärsimyksen lieventäminen kriisitilanteissa. Humanitaarinen apu perustuu YK-järjestöjen vuosittain julkaisemaan yhteisvetoomukseen, ja avun painopiste on tänäkin vuonna Afrikassa.

Sudanin Darfuriin, Somaliaan ja koko Afrikan sarven alueelle ulkoministeriö suuntaa apua yli kymmenen miljoonaa euroa.

Afrikan ulkopuolisia avustuskohteita ovat Haiti, Pakistan, Afganistan, Irak, Jemen, Sri Lanka ja Myanmar. Miehitetyille Palestiinalaisalueille myönnetään pakolaisjärjestö UNRWA:n kautta kolme miljoonaa euroa.

Suurin osa rahoista, eli noin 16,5 miljoonaa euroa, kanavoidaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle.

Nyt myönnetyn tuen lisäksi ulkoministeriö voi myöntää lisäapua akuuteissa katastrofitilanteissa. Suomen koko humanitaarisen avun budjetti kuluvalle vuodelle on 78 miljoonaa euroa.